Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vassa tecknare. Emma Alfredsson och Anton Söderberg håller i workshopen Teckna serier på ungkulturfestivalen i Varberg på torsdag.

Hållplats 2011 på höstlovet

Höstlov i skolan? Inga särskilda planer för veckan? Då kanske torsdagens ungkulturfestival Hållplats 2011 i Varberg är något för dig. I dag är sista anmälningsdagen.

Det är tredje året i rad som ungkulturfestivalen Hållplats arrangeras i Varberg, en eftermiddag och kväll full av aktiviteter i Teater Hallands lokaler.

Målgruppen är ungdomar över 15 år från samtliga kommuner i Halland. På schemat står flera workshops – från självförsvar med Claes Johansson från The Kali Society till att baka cupcakes med Jenny Benjaminsson från TV4:s ”Sveriges mästerkock” – en middag bestående av tacobuffé och marrängswiss samt en teaterföreställning signerad Teater Halland.

Dessutom kommer Riksteaterns ”Art of the streets”, med både föreläsning, graffitiworkshop och en skissbattle.

– Det finns saker som passar de flesta, säger Josiane Saade, ungkulturproducent vid Halmstads kommun.

För arrangemanget står Ungt nätverk, som får bidrag från bland andra Region Halland. Att delta kostar inget, men det krävs att man anmäler sig – i dag.

– Man anmäler sig till sin ungkulturcoach eller -samordnare i sin kommun. Bor man inte i Varberg kommer det att gå bussar, fortsätter Josiane.

Bakom workshopen Teckna serier står Emma Alfredsson och Anton Söderberg, båda elever på Sturegymnasiet i Halmstad och aktiva på i det kreativa Underlandet på Nolltrefem-huset.

På workshopen får man göra en seriestripp som sedan hängs upp på en tvättlina för allmänt beskådande.

– Vi kommer att fokusera på grunderna i hur man ritar, säger Emma som själv tecknar mycket i den japanska mangatratidionen.

Inga förkunskaper krävs för att anmäla sig till workshopen. Även om man som undertecknad fortfarande är på huvudfotingstadiet – här finns något att lära sig.

– Det är många kända serietecknare som inte är särskilt bra på att rita. Det är viktigare att vara rolig och kunna berätta en historia, säger Anton.

– Det är bara att gå dit och prova!

Emma håller med.

– Det viktigaste är att man gör sitt bästa, att man är intresserad. Jag har inte alltid varit bra på det jag gör, man får vara lite ödmjuk.

Om det visar sig att någon är en fena på att teckna serier, vad gör ni då?

– Då rekommenderar jag att man kommer hit, går med i UKM (Ung Kultur Möts) och hänger i Underlandet, säger Emma.