Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maktens röst. Paal Mikkelsen, vd för Nordbröd (spelad av Carl Töllborg) står mitt på scenen och talar och sjunger, från ovan, till sina anställda i ”science-fiction-scenen” i musikalen ”Fett”.

”Fett” en ny utmaning för Carl Töllborg

Nu är det bara drygt en vecka kvar till urpremiären på ”Fett” i Kajskjulet i Halmstad. Det blir musikaldebut för Carl Töllborg som spelar en inte helt sympatisk bröddirektör.

Det glimmar av gult på en vägg i Kajskjulets foajé. Där hänger löpsedlar från rikets största kvällstidningar som alla ropar ut ett och samma budskap: bli smal!!!

”Gå ner åtta kilo på en månad” står det på en och ”Gå dig smal” på en annan. Det kan inte ha varit svårt att hitta löpsedlar som handlar om bantning, det produceras väl två–tre nya i veckan. Minst.

En av dem som hänger på väggen är dock fejkad, med rubrikerna ”Nordbröd bantar personalen” och ”Musikalpremiär på Kajskjulet i Halmstad”.

Det börjar dra ihop sig för aktörerna i ”Fett”. Premiären fredag 16 oktober kommer allt närmare, men det märks ingen direkt panik i lokalen.

– Allt går bra men det är en komplicerad ensemble. Många är upptagna på andra håll med spelningar och föreställningar, och det är ett väldigt pusslande att samla allihop, säger regissören Björn Holmgren.

När vi hälsar på repeteras ”science-fiction- scenen” där Paal Mikkelsen, vd för företaget Nordbröd, står mitt på scenen och sjunger ”vi lever i science-fiction” – omgiven av sina anställda som rör sig ryckigt och robotaktigt.

Den reslige vd:n lovsjunger en ny teknik som gör det möjligt att baka bröd, utan att några människor är inblandade.

– Han älskar detta, för då kan han avskeda nästan hela personalen, säger Carl Töllborg (som spelar Paal Mikkelsen) efter repetitionen, när vi har dragit oss tillbaka till ett fikarum.

Carl är mellanstadielärare på Furulundsskolan och lägger en stor del av sina kvällar i höst på ”Fett”. Det är hans första musikal men att kalla honom ny aktör är en sanning med modifikation. Vi kan snarare säga nygammal.

Carl är 60 år, har spelat studentspex och varit med i julspel på Kulturhuset. Han är medlem i Körklangen som ”gör dramatiserade körkonserter” och är aktiv som musiker (se faktaruta).

– Men det här är en ny utmaning, jag har aldrig varit med i en sådan proffsig föreställning. Allt är förberett när man kommer, jag känner mig privilegierad. Det är hisnande att följa hur vissa scener växer och blir bättre, genom ändringar och strykningar.

– Dessutom får jag spela med den halländska revyeliten. Det är modigt av Björn Holmgren att ta med mig i det här sammanhanget.

Det är väl även modigt av dig att gå upp på scenen?

– Jo, så kanske man också kan se det, säger Carl Töllborg.