Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Cirkus och akrobatik i fokus när Gatuteaterfestivalen inleddes

Under måndagen kickade gatuteaterfestivalen igång för 25:e gången i ordningen. På Medborgarparken på Andersberg samlades 50 glada barn och vuxna för att ta del av akrobatik och cirkuskonster.

Kön ringlar sig nerför trappan på Medborgarparken på Andersberg. Överst vid den öppna ingången står funktionärer och delar ut orangea västar till åskådarna som sökt sig hit denna soliga kväll. När västarna är slut är också platserna till föreställningen slut, allt för att följa de uppsatta restriktionerna i dessa pandemitider.

– Vanligtvis brukar vi använda oss av megafoner för att locka till oss så mycket folk som möjligt men i år får vi jobba precis tvärtom, säger den konstnärlige ledaren för Gatuteaterfestivalen Ulf Andersson.

25-års jubileum

Det har varit en minst sagt speciell och annorlunda tid fram till starten på festivalens 25-års jubileum. I år är det endast artister boende i Sverige som står för underhållningen och restriktionerna från Folkhälsomyndigheten som begränsar åskådarantalet till 50 personer har inneburit ett nytt sätt att tänka.

– Det är väldigt konstigt att genomföra ett jubileum på ett sätt som vi aldrig gjort innan, säger han.

Tidigare under dagen hade invigningen av festivalen tagit plats på hemlig plats och endast gått att följa på nätet. Även flera av föreställningarna kommer att gå att följa på nätet för att göra det möjligt för alla att ta del av det.

– Det är både för dem som inte får plats och för att de som är i riskgruppen.

”Man känner allvaret”

När alla västar är utdelade tar publiken plats på gräset framför scenen där Happy Circus från Falkenberg gör sig redo för sitt uppträdande.

– Folk sköter sig och sätter sig på avstånd. Det känns som de inser allvaret, konstaterar Ulf Andersson och slår sig ner en bit bort från publiken.

– Man känner allvaret och att det är tuffa tider för många människor. Vi har artister som fått en hel sommarturné inställd och gör sin första föreställning under festivalen. Corona ligger i luften hela tiden, det är bara att hoppas att det inte förstör glädjen, säger han.

Under föreställningen som Happy Circus bjöd på var dock glädjen konstant närvarande. Akrobatik och cirkuskonsterna drog ner uppskattande applåder och skratt från hela publiken. När föreställningen är slut lämnas de orangea västarna tillbaka och Ulf Anderssons enda orosmoment tar sin början.

– Vi vill byta publik mellan föreställningarna och det kan ju ta massa tid och kanske skapa irritation, förklarar han.

Det går dock utan problem och publiken lämnar snällt tillbaka västarna och ställer sig i kö till nästa föreställning. Den 25:e upplagan är officiellt igång och Ulf Andersson hoppas det ska få folk att skifta fokus.

– Jag skulle vilja ha en vecka i Halland där konst och kultur kan få vara det viktiga. Att vi pratar om någonting annat än pandemin ett tag, avslutar han.

Platser och tider för festivalen

Tisdag: Norre Katts park från klockan 16:00

Onsdag: Kapsylparken från klockan 14:00

Torsdag: Halmstad Konstmuseum från klockan 14:00

Rotundan har föreställningar tisdag, onsdag och torsdag.

Hela programmet hittar du här