Svenska Akademien behöver ta hjälp av avhopparna om den ska kunna fylla sina tomma stolar, slår hovet fast. Arkivbild.
Svenska Akademien behöver ta hjälp av avhopparna om den ska kunna fylla sina tomma stolar, slår hovet fast. Arkivbild.

Sara Danius: Avgå alla

Den decimerade Svenska Akademien kan inte fylla sina fyra tomma stolar utan avhopparnas röster. Det slår hovet nu fast. Samtidigt anser Sara Danius att hela Akademien bör avgå.

ANNONS
|

Horace Engdahl bör lämna sin stol i Svenska Akademien. Det tycker den före detta ständige sekreterare Sara Danius. Nu kommenterar Danius utvecklingen till SVT och meddelar att Akademien bör ta det ett steg längre för att "utvecklas åt rätt håll och inte haverera".

- Min uppfattning är att Akademiens alla ledamöter borde avgå och sen ser man till att det finns utomstående instanser som utser nya ledamöter och att man börjar om från början, säger hon till Kulturnyheterna och fortsätter:

ANNONS

- Om man inte gör det kommer Akademien att självdö, det vill ingen.

Tolv ledamöter

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund deltar sedan april inte i Akademiens arbete. Men deras röster behövs för att kunna välja nya ledamöter till Svenska Akademien. Det anser hovet indirekt i ett uttalande till SVT:s Kulturnyheterna.

- Svenska Akademien har att följa nuvarande stadgar och där är det tolv ledamöter som krävs för nyinval. Det finns inga planer nu på ytterligare förändringar av stadgarna, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till SVT.

Nyligen beviljades fyra ledamöter officiellt utträde. Tillsammans med övriga avhoppare betyder det att Akademien inte kan samla de tolv ledamöter som krävs för att göra ett inval, enligt stadgarna från 1700-talet.

Ytterst är det upp till kungen att ändra i stadgarna, men så kommer alltså inte att ske, enligt hovet.

Kräver Engdahls avgång

Men Anders Olsson menar att det sista inte är sagt.

ANNONS

- Jag vill inte yttra mig alls i den frågan ännu, för vi har en diskussion som pågår nu med jurister och där finns det olika meningar. Vi har ännu inte kommit till ett resultat där, men vi arbetar med frågan, säger han.

I tisdags gick Danius, Espmark och Englund ut och erbjöd sig att bistå Akademiens återuppbyggnad – men de krävde samtidigt att ledamoten Horace Engdahl i så fall måste avgå.

- Jag tycker att det är bra att de äntligen försöker få kontakt med oss. Jag har ju sökt dialog nu under rätt många veckor faktiskt. Vi ska försöka inleda dialog med dem nu. Jag tror att det viktigaste för tillfället är att skapa förutsättningar för ett fruktbart samarbete, säger Anders Olsson.

"Nya överraskningar"

TT: Skulle det "fruktbara samarbetet" kunna innebära att Horace Engdahl avgår?

- Jag vill inte just nu uttala mig om det, det viktiga här nu är att vi kan fortsätta den här processen, den här återuppbyggnaden av Akademien, på ett lugnt sätt.

ANNONS

Förra veckan uppgav ledamoten Göran Malmqvist till Expressen att fyra nya ledamöter är att vänta innan maj är över. Nu vill Anders Olsson inte säga något om den tidsplanen.

- Jag tycker att varje dag innehåller nya överraskningar. Så har det varit varje dag nu under väldigt lång tid, nya utspel, nya skriverier. Jag tror att det vore väldigt oklokt att göra några prognoser om den omedelbara framtiden.

Espmarks kritik

På onsdagen förtydligade avhoppade akademiledamoten Kjell Espmark sitt tidigare ställningstagande om Horace Engdahls avgång i ett eget brev till SVD :

"Horace Engdahl utnyttjar denna svaghet och förskansar sig nu i den bunker som Akademien förvandlats till. Sedan 1786 är han den ledamot som skadat Gustav III:s skapelse ojämförligt mest. Men så länge han så önskar är han oåtkomlig utifrån. Lösningen ligger nu i de övriga ledamöternas händer."

TT

Bakgrund: Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Man röstar om, men avstår från, uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren röstar för en uteslutning och lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

Den 4 maj meddelar sedan Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Den 7 maj beviljades Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman utträde.

ANNONS