Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Saga Becker är en av elva författare som medverkar i antologin "Hetare" som samlar erotiska noveller skrivna ur ett queert perspektiv.

Saga Becker tror på ordets makt

En möjlighet att påverka. Så ser Saga Becker på uppdraget som konferencier vid invigningen av Europride.

Första gången Saga Becker stod på scen inför en stor publik var på Guldbaggegalan 2015, när hon som första transperson tilldelades en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll.

Sedan dess har hon stått på scen många gånger, men aldrig har publiken varit lika stor som den hon kommer att möta som konferencier vid invigningen av Europride, en titel som festivalerna Stockholm Pride och Göteborg Pride i år delar på.

Tänker inte stå och blaja

- Jag kommer att ha manuskort som jag ska följa, men om jag känner mig själv rätt så kommer jag också att freestyla en del, säger Saga Becker.

Uppdraget som konferencier betyder att hon får tala till en enorm publik. Och den möjligheten tänker hon ta tillvara på. Som aktivist, föreläsare och succé-sommarpratare vet Saga Becker att ord kan påverka.

- Inte fan kommer jag att stå där och blaja när jag har chansen att säga något till tusentals människor bara någon månad innan valet.

Saga Becker tänker mycket på höstens riksdagsval och på vilka följder valresultatet kan komma att få för Sveriges hbtq-personer.

- Många inom hbtq-rörelsen tar våra rättigheter som givna och eviga, men att vi har dem nu behöver inte betyda att vi alltid kommer att ha dem. Man behöver bara lyfta blicken och se vad som händer i andra länder för att bli påmind om det.

Satsar på skrivandet

Saga Becker slog igenom som skådespelare men satsar nu på det skrivna ordet. Det har länge ryktats om en debutroman, men att skriva en bok är ingen enkel sak.

- Jag skriver i min egen takt och känner ingen stress över att jag måste bli färdig med boken, det får ta den tid det tar.

Läsarna får ge sig till tåls när det gäller debutromanen, men ett smakprov på Saga Beckers prosa finns redan nu att läsa i antologin "Hetare".

"Hetare" är en samling erotiska noveller skrivna utifrån ett queert perspektiv och kan ses som en fristående uppföljare till antologin "Het" (2013).

- Några av författarna som medverkar anser jag vara Sveriges just nu bästa, så det är fantastiskt att få vara med i samma bok.

Bland författarna kan man nämna Eli Levén, vars debutroman blev film med Saga Becker i huvudrollen, en roll som gav henne en Guldbagge.

"Porr för hjärnan"

Texterna i "Hetare" handlar om pirrig kärlek såväl som hård och het passion. Saga Beckers bidrag "Slakt" hör till den senare kategorin.

"Slakt" är en suggestiv text om ett kärlekspar, skilda åt bakom lås och bom, det finns vakter och murar, men exakt var de befinner sig går inte att säga.

- Jag ville börja i en känsla snarare än i en händelse och skriva berättelsen utifrån den känslan.

Erotisk litteratur, könsnormativ såväl som queer, har de senaste åren fått ett rejält uppsving, den tar plats och hittar läsare.

- Det är porr för hjärnan. Du blir delaktig i vad som händer på ett helt annat sätt än om du tittar på erotisk film eller erotiska bilder.

Att skriva erotik, fortsätter Saga Becker, är för henne ett sätt att tillfredsställa sexuella fantasier, men utan att behöva ta steget fullt ut och förverkliga dem.

- Sexuella fantasier är oftast just fantasier, de flesta skulle aldrig vilja leva ut dem i verkligheten, åtminstone inte jag.

Ingen typisk förebild

Förutom en roman skriver Saga Becker också på en självbiografisk monolog. Tanken är att utforska monologformen och tänja på gränserna.

- Jag kommer inte att spara på krutet, om man tyckte att mitt sommarprat var utlämnade så är det ingenting i jämfört med monologen.

Med sitt sommarprat 2015 vann Saga Becker många lyssnares hjärtan och blev på kuppen en talesperson och förebild för hbtq-personer.

- Att vara en förebild kan vara väldigt läskigt och begränsande, men jag klarar mig eftersom jag inte är en typisk förebild.