Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Montserrat Caballé i samband med att hon firade sina 50 år på scenen. Arkivbild.

Söderberg hyllar bortgångna Caballé

Den spanska operastjärnan Montserrat Caballé har avlidit på sjukhus, 85 år gammal.

Enligt en källa på Sant Pau-sjukhuset i Barcelona, där hon vårdades, avled Caballé under natten mot lördag. Operastjärnan hade dragits med hälsoproblem under en längre tid, skriver nyhetsbyrån AFP.

- Hon har varit en musa och en inspiration sedan jag började sjunga. Jag har till och med tatuerat in hennes ansikte över hela armen. Jag vill gå arm i arm med hennes konst, säger Rickard Söderberg.

Söderberg framhåller Caballés enastående teknik som en av hennes största styrkor.

- Det kan låta torrt, men när hon lägger på sin känsla och skapar ett pianissimo som bara flödar – hon kunde hålla ut en fras tills orkestern slutat och publiken gått hem. Hon var spektakulär, säger han.

Vidare nämner Söderberg stjärnans enorma repertoar.

- Hon var en av de sista från den gyllene eran. Från koloratursopran till dramatisk Wagner, och till och med mezzo. Hon sjöng allt. Hon hade dessutom en humor och en livslust i sitt sätt att attackera konsten, men också livet.

"En gigant"

Caballé debuterade redan 1956 och har uppträtt på stora operahus över hela världen. Hennes stora genombrott kom 1965, när hon ersatte en annan sångerska i den ökänt svåra rollen som Lucrezia Borgia i Gaetano Donizettis opera med samma namn.

1987 fick hon också en popoperahit med "Barcelona", en låt som hon gjorde tillsammans med Queen-sångaren Freddie Mercury. Året därpå gjorde duon även ett helt album med samma titel.

Operasångerskan Anna Larsson kallar Montserrat Caballé den största belcanto-sångerskan under 1900-talet.

- Hon var en gigant som förtjänade ett enormt mycket större öde än att vara förknippad med Freddie Mercury. Hon var så härlig med sin jättekroppshydda, sitt vackra ansikte, sina små händer och sitt dansanta spanska sätt, säger hon till TT.

Larsson instämmer i Rickard Söderbergs omdömen om Caballés tekniska skicklighet.

- Hon hade en oöverträffad teknik rent sångmässigt. Den teknik hon hade kräver daglig övning, som en höjdhoppare eller stavhoppare. Man måste sjunga varje dag hela livet för att hålla den formen, och hon sjöng ju länge – ända till i våras.

- Hon gör ett enormt stort avtryck, och det är tur att det finns så många Youtubeklipp på henne för eftervärlden.

"En global katalanska"

I Spanien har nyheten om hennes död fått ett enormt genomslag.

"En sorglig nyhet. En stor ambassadör för vårt land går bort, en internationellt erkänd operasopran. Montserrat Caballé, er röst och ljuvhet kommer alltid att vara med oss", skriver Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på Twitter.

Även Kataloniens regionpresident Quim Torra hyllar Caballé på Twitter , och kallar henne "en av de mest betydelsefulla rösterna under det 20:e århundradet" och "en global katalanska".

"Vila i frid, en av de bästa poetiska rösterna genom tiderna. Hon kommer för alltid att vara en del av Barcelonas ledmotiv, med sin oförglömliga tolkning vid sidan av den store Freddie Mercury", twittrar Kataloniens exregionpresident Carles Puigdemont.

Caballé dömdes i slutet av 2015 till villkorligt fängelsestraff i sex månader och böter på 2,4 miljoner kronor för skattebrott. Bakgrunden var att hon låtsats bo i Andorra för att på så sätt slippa betala skatt i Spanien. I själva verket bodde hon i Barcelona.

En minnesceremoni för Caballé kommer att hållas i Barcelona under söndagen inför hennes begravning, som kommer att äga rum på måndagen.

Rättad: I en tidigare version angavs fel dagar för minnesceremoni respektive begravning.