Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hiphop-gruppen Wu-Tang Clan återvänder till Roskildefestivalen efter 15 år. Arkivbild.

Så blir årets Roskildefestival

När den 49:e upplagan av Roskildefestivalen drar i gång är de stora affischnamnen Bob Dylan, Robert Plant, Cardi B, Travis Scott, Robyn, Janelle Monáe, The Cure – och Wu-Tang Clan som återvänder efter 15 år.

Lördagen den 29 juni inleds årets Roskildefestival, strax söder om staden som namngett festivalen, och pågår därefter i åtta dagar. De 80 000 festivalpassen plus alla endagsbiljetter är slutsålda sedan länge.

Enligt festivalens egen statistik är 48 procent av besökarna singlar, och medelåldern är 24 år. 21 procent av besökarna är där för första gången. Det senare gäller däremot inte för flera av årets dragplåster.

Gamla och nya ansikten

Bob Dylan gästar festivalen för sjätte gången, senast var 2006, Robyn uppträder för tredje gången och Wu-Tang Clan gör sitt andra varv på arenan. Senast hiphop-gruppen besökte Roskilde var för 15 år sedan, under ett av festivalens blötaste år med lera och åskväder som fond.

Även den amerikanska skådespelaren och sångerskan Janelle Monáe återvänder för ett andra besök.

Ett nyare ansikte är den amerikanska rapparen Belcalis Almanzar, mer känd som Cardi B. Hon var bokad till Roskilde redan i fjol med ställde in eftersom hon blev gravid. För några dagar sedan stod hon inför rätta i hemstaden New York, åtalad för misshandel mot sitt nekande. Om det kommer att påverka hennes uppträdande på Roskildefestivalen den 3 juli återstår att se.

Chans att se Robyn

Sammanlagt är 180 akter bokade till festivalen som i år har tema solidaritet – "inspirerat av unga människor som demonstrerar och kämpar för en bättre värld", skriver arrangörerna på hemsidan.

Robyn, som gör en enda Sverige-konsert i sommar, uppträder på Roskilde fredagen den 5 juli. Andra svenska artister som gästar festivalen är Silvana Imam, Neneh Cherry, Arre! Arre! och ZE.