Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Porträtt av Carl von Linné, lavering av konstnären Jean Eric Rehn.

Sällsynt Linnéporträtt tillbaka i Sverige

Ett sällsynt porträtt av den berömda vetenskapsmannen Carl von Linné är tillbaka i Sverige efter en längre tid i England. Uppsala universitetsbibliotek som har köpt verket på auktion planerar att visa det för allmänheten i sommar.

Porträttet är tecknat i blyerts av konstnären Jean Eric Rehn någon gång runt 1750 och föreställer Carl von Linné med peruk och värja, rökandes en pipa. Teckningen ägdes länge av en engelsk adelsfamilj och har förmodligen ärvts i flera generationer, men när den senaste ägaren hertiginnan av Roxburghe dog 2014 såldes den på Sotheby's auktionshus.

I mitten av juni 2018 gick verket under klubban ytterligare en gång, den här gången på Uppsala auktionskammare för 400 000 kronor.

- Det är i Uppsala som Linné hör hemma, säger Åsa Henningsson, biträdande chef för kulturarvsavdelningen på Uppsala universitetsbibliotek, som ansvarade för inköpet.

Carl von Linné, 1707–1778, var professor i medicin vid Uppsala universitet och gjorde betydande insatser för forskningen genom sin systematisering av arterna.

Avslappnad känsla

Biblioteket har ytterligare ett 80-tal porträtt av Linné i samlingarna, men Henningsson förklarar att Rehn-porträttet var värt pengarna. Dels eftersom det är framställt av en betydelsefull svensk konstnär, dels på grund av det vardagliga och avslappnade sätt som Linné avbildas på.

- Det saknar det pompösa och mer representativa som är vanligt för 1700-talsporträtt av personer med stor betydelse. Här ser man honom rakt upp och ner, han står där och röker en pipa och verkar fundera på någonting, och kläderna och strumporna är inte helt under kontroll, säger Henningsson.

Visas i sommar

Det är oklart var Carl von Linné avbildades, men sannolikt i Uppsala eller Stockholm, enligt Åsa Henningsson.

- Man kan spekulera i om Rehn fanns i Stockholm när ledamöterna i Kungliga Vetenskapsakademien sammanträdde, och om porträttet tecknades i anslutning till det. Det finns nämligen ett liknande porträtt av en annan ledamot, men det är svårt att säga, säger hon.

Teckningen mäter 31 centimeter på höjden och 25 centimeter på bredden. Universitetsbiblioteket planerar att ställa ut den för allmänheten på Carolina Rediviva i juni 2019 efter den pågående ombyggnaden.