Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

John Pahlm som är ordförande för föreningen bakom Rotundan hoppas att parken kan bli en av Sveriges mest centrala stora scener om de kan bygga ut.
John Pahlm som är ordförande för föreningen bakom Rotundan hoppas att parken kan bli en av Sveriges mest centrala stora scener om de kan bygga ut.

Rotundan om jätteplanerna: ”Vi måste vara visionärer”

Ett orangeri som möjliggör året runt-öppet och en ny, större scen inspirerad av Sofiero slott utanför Helsingborg. Så vill föreningen Fika utveckla kulturkaféet Rotundan i Norre katts park.
– Vi vill ta fram det bästa av parken, säger ordförande John Pahlm.

Sedan föreningen Fika tog över Rotundan år 2017 har mycket hänt. Verksamheten har växt för varje år och lockat allt större artister till den lummiga oasen i centrala Halmstad.

Inför sommaren 2020 hade kulturarbetarna i Norre katts park snickrat ihop ett imponerande program, med dragplåster som Eric Gadd, Molly Hammar och Carl-Einar Häckner. Dessvärre grusades planerna (såsom mycket annat) av den alltjämt jävliga coronapandemin.

LÄS MER: Rotundan växer – lockar stora artister i sommar

Så vill föreningen utveckla Rotundan

Gänget tänker dock inte låta sig nedslås av det nya decenniets inledande motgångar. De är nu redo att berätta om sina planer på att utveckla Rotundan.

– I den här rollen måste vi vara visionärer. Vi vill ta fram det bästa av parken, säger ordförande John Pahlm.

Den största punkten är byggnationen av ett orangeri på kullen där kulturkaféet ligger. På så vis skulle man möjliggöra året runt-öppet utan att förvanska den kulturhistoriska platsen, menar föreningsmedlemmarna.

– Verksamheten är ganska utsatt vid regn och rusk. Vi har fått lösa det med ett stort partytält som dessvärre skymmer Rotundan från parken. Ett orangeri hade passat bäst, då får man skydd från oväder utan att ta bort charmen med den gamla byggnaden, säger föreningsmedlemmen Emelie Sjöberg.

Tänk Sofiero Slott

Föreningen vill också bygga ut scenen. Rotundans nuvarande scen har 15–20 år på nacken och sin charm till trots är den begränsande, berättar medlemmen Anton Wernebäck.

– Om vi ska ta våra konserter till nästa nivå, och locka hit större akter, så behöver vi mer teknikutrymme och en loge. Det hade gynnat hela Halmstad om vi hade fått bygga en ny scen, säger han.

Visionen är en scen som både kan användas för mindre, intimare konserter och för större tillställningar för tusentals personer i parken (inte i coronatider, så klart).

– Vi tänker oss något i stil med Sofiero slott i Helsingborg. Norre katts park är också en lummig plats som skulle kunna bli en av Sveriges mest centrala stora scener, säger John Pahlm.

Hur har ni tänkt finansiera det här?

– Det finns gott om fonder och stiftelser där man kan söka medel. Dessutom finns det både ett regionalt och nationellt intresse i att få till fler musikscener, säger John Pahlm och tillägger:

– Men då måste det finnas en tydlig plan kring vem som äger vad, och vad som händer i framtiden om vi bestämmer oss för att inte fortsätta. Det blir problematiskt när vi äger så mycket runt Rotundan men inte själva byggnaden (som ägs av Halmstads kommun reds.anm.).

Utredning av parken väntas ge svar

Ambitionerna och viljan finns där, helt klart. Men ska föreningens planer bli verklighet måste ett antal pusselbitar falla på plats. En avgörande del är den pågående utredningen av Norre katts parks och Bastionens framtid.

LÄS MER: Förslag ska tas fram på hur Bastionen kan utvecklas

Fika har skickat in sina förslag till kommunens arbetsgrupp – och väntar på besked.

– Det hade varit fint med någon slags bekräftelse på att Halmstads kommun tycker att vi är en värdefull verksamhet. Då hade vi blivit taggade på att stanna kvar och utveckla Rotundan, säger John Pahlm.

– Vi siktar på att bli en kultur-oas med nationell ryktbarhet, men många beslut ligger långt ifrån våra händer, tillägger han.

Prognosen är att resultatet av kommunens utredning ska presenteras vid årsskiftet.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här