Moderna museet. Arkivbild.
Moderna museet. Arkivbild.

Riksrevisionen kritisk till konståterlämning

En konflikt har uppstått mellan Riksrevisionen och Moderna museet. Bråket handlar om fjolårets återlämnande av konstnären Oskar Kokoschkas målning "Marquis Joseph de Montesquiou-Fezensac" till dess rättmätiga ägare.

ANNONS
|

Konflikten rör dock inte själva återlämnandet i sig, utan snarare hur det skedde, skriver Sveriges Radios Kulturnytt. Tavlan stals av nazisterna på 30-talet och gavs tillbaka till en judisk konstsamlares efterlevande i höstas. Men enligt revisionen borde museet först ha frågat regeringen om lov.

Revisionens utgångspunkt är att staten ägde tavlan och ser därför själva återlämnandet som en gåva, och därför borde regeringen ha tillfrågats. Museet anser å sin sida att staten aldrig varit den rättmätiga ägaren av verket.

- Det här verket är plundrat av nazister och där igenom att betrakta som stöldgods, säger museets administrative chef Lars Turesson till SR.

ANNONS

Båda sidors synpunkter är inskickade till regeringen som kommer svara riksdagen vad man gjort eller planerar göra utifrån Riksrevisionens kritik.

Tavlan stals av nazisterna från den tysk-judiske konstsamlaren Alfred Flechtheim och köptes först av Nationalmuseum 1934 för att sedan hamna på Moderna museet i Stockholm.

Tavlan återlämnades efter en omfattande utredning, som museet själva gjorde, till Flechtheims nu enda efterlevande i september förra året och såldes sen på en auktion för 185 miljoner kronor.

TT

ANNONS