Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sångare med tyngd. Rickard Thornberg från Falkenberg sjunger och skriver låtar i tyska bandet Masterplan. Bild: Sigrid Malmgren

Rickard sjunger på de stora scenerna

Att byta från elbas till sång visade sig vara ett genidrag. Inte nog med att Rickard Thornberg har sjungit på ett tjugotal plattor, under det senaste året har han fått spela på de största hårdrocksfestivalerna med Masterplan.

Framför honom ett publikhav med uppemot 25 000 personer som skrålar med i texten till låten ”Soulburn”. Bredvid honom de andra hårt rockande medlemmarna i bandet Masterplan. Och så Rickard från Falkenberg i mitten av scenen på den tjeckiska festivalen Masters of rock.

– Det känns fortfarande overkligt, säger Rickard Thornberg efter att han visat videoklippet som ligger på Youtube.

Men det har blivit många sådana scener för den halländske trafikskoleläraren det senaste året.

Rickard Thornberg är uppvuxen i Halmstad och började spela bas under tonåren. Bland annat spelade han i Bourbon Street med Svante Karlsson. Efter gymnasiet flyttade han till Falkenberg och spelade i bandet Sanity under flera år. 2002 testade han att byta från elbasen till sång. Ett beslut som skulle visa sig lyckosamt efter några års slit.

2006 fick han kontakt med det tyska powermetal-bandet At Vance som behövde en ny sångare. Rickard fick jobbet och har sedan dess sjungit på gruppens album. På samma skivbolag ligger även bandet Masterplan och för två år sedan hörde deras gitarrist Roland Grapow av sig. Grapow spelade tidigare med metal-storheterna Helloween under tolv år.

– När någon man har haft som idol när man var liten ringer upp och vill att man ska börja sjunga i hans band, det är spännande vill jag lova, säger Rickard. När man kommer in som ny sångare i ett band är man rädd för att bli totalsågad, men det har gått bra.

Rickard skriver alla texter och en del melodier i Masterplan, men det är nog tur att han äger sina tre trafikskolor (Bilskolan, Falkenbergs trafikskola och JR:s) fortfarande.

– Alla pengar vi får in i bandet går till promotion. Visst hoppas man att det ska bli så stort så att man kan tjäna pengar. Det trillar in lite från STIM ibland men det är inga jättesummor, säger han.

Sedan förra sommaren har bandet gjort ungefär 50 spelningar, de har spelat i Kina (Shanghai och Peking), Japan, Sydkorea och i Europa på gigantiska festivaler som Wacken Open Air i Tyskland.

– Det känns som om vi håller på att återta statusen av att vara ett bra liveband, det känns väldigt bra, säger Rickard.

Snart får Rickard även åka till USA, Masterplan spelar på festivalen Progpower i Atlanta 13 september.

– Det ska bli jättekul, det är en dröm jag har haft sedan jag var liten.

I höst väntar även turné i Europa och nästa år blir det mycket arbete i studion eftersom bandet ska släppa två album. Men framgångarna verkar inte ha stigit honom åt huvudet.

– Det är märkligt. Nu på sommaren jobbar jag som mc-lärare i Falkenberg men så får jag åka iväg på till exempel en signering och då är det hundra personer där, som vill ha min autograf eller frågar försiktigt om de får ta en bild tillsammans med mig. Det är klart ni får! Jag är ju bara Rickard från Falkenberg.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här