Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Regionteater söker ny chef – vd Maria Ericson slutar

Efter nio år som chef ska Maria Ericson sluta på Teater Halland. – Vi tyckte att det var dags för en förnyelse, säger Eva Nyhammar på Region Halland.

Regionen söker nu med hjälp av en rekryteringsfirma efter en ny vd, som tar över Teater Hallands konstnärliga ledning vid årsskiftet.

– Det beror inte på något missnöje med Maria Ericson. Att stanna nio år är relativt länge i teatervärlden, säger Eva Nyhammar, förvaltningschef för Kultur och skola.

Efter två fyraåriga kontrakt fick Maria Ericson förlängt ytterligare ett år (2016), men hon vill just nu inte säga rakt ut om hon hade velat stanna ännu längre som teaterchef.

– Som frilansare har man hela tiden perspektivet att man jobbar i ett förordnande och det är inte självklart att fortsätta. Tankarna på när det är lagom att runda av har funnits ett tag. Men det gäller att hitta en passande punkt så att man kan avsluta på ett bra sätt, säger hon på telefon.

Har du hunnit det du ville?

– Som chef får man ett regionalt uppdrag och tolkar det utifrån sin konstnärliga kompetens. Sedan har man en ambition, vart man vill nå, och på ett sätt har jag kommit en bit på väg, för det är en helt annan teater än när jag kom dit 2008, säger Maria Ericson och fortsätter:

– Vi har tagit med sådant som inte annars hade spelats här i Halland och tänjt på en del gränser.

Bo Gunnar Åkesson, styrelseordförande i Teater Halland AB, är nöjd med Maria Ericsons insats:

– Hallänningen har under hennes tid fått ta del av såväl spännande nyskriven dramatik som nyskapande klassikeruppsättningar.

I ett pressmeddelande skriver Bo Gunnar Åkesson att den nya chefen ska vara en ”nyfiken, driven och lyhörd person” som vill ge ”framför allt den unga halländska publiken konstnärligt högtstående produktioner”.

Under resten av 2016 ska Maria Ericson bland annat planera nästa års repertoar.