Tvåspråkig. Theodor Kallifatides nya bok handlar mycket om främlingskap, som alltid finns med hos den som har lämnat sitt hemland.
Tvåspråkig. Theodor Kallifatides nya bok handlar mycket om främlingskap, som alltid finns med hos den som har lämnat sitt hemland.

Språk räddning mot skrivkramp

ANNONS
|

En författare med skrivkramp som skriver en bok om att han har skrivkramp. Är inte det en paradox? Kan han skriva eller inte? Paradoxen bekymrar dock inte Theodor Kallifatides, som i sin nya bok ”Ännu ett liv” beskriver hur han vid 77 års ålder börjar känna att vattnet ur Hippokrenes källa (den litterära inspirationens mytologiska ursprung) börjat sina.

Han stänger sitt mångåriga arbetsrum, och tillvaron känns vilsen. Arbete är livets mening, myten om Sisyfos handlar inte om straff utan om belöning.

Så återvänder Kallifatides ännu en gång till sitt Athen, plågat av skuldkris och flyktingkris, och vips så har han massor att skriva om. Och pennan vekar inte löpa trögare än förr, Kallifatides omisskännliga stil och tilltal lyser igenom på varje rad.

ANNONS

Först resonerar han om yttrandefrihet apropå attentatet mot Charlie Hebdo, och halkar enligt min åsikt rejält snett. Men sedan kommer han återigen in på exilens villkor, i synnerhet förhållandet till det lämnade modersmålet, och då blir det genast fascinerande igen. Resonemangen om det svenska samhällets förfall, från ansvarstagande folkhem till nyliberala pajaskonster, är också inbjudande för den som delar hans åsikter.

Känslan av främlingskap överger aldrig den som lämnat sitt hemland. Men främlingskap kan också drabba den som känner att hemlandet har lämnat honom. Oavsett om det är det nya Sverige, eller om det är ett Grekland i akut kris.

Ett liv i ett främmande land gör att hemlandet aldrig är detsamma vid ett återvändande. Att känna sig som främling i sitt eget land är en otäck upplevelse för vem som helst.

Slutligen är det i språket som Kallifatides återfår skrivförmågan. Det vill säga det grekiska språk han slutat skriva på för länge sedan, men nu återfår. Alltsammans är mycket rörande.

ANNONS