Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Stillsamt och snyggt. Daniel Lemmas röst och Karin Boyes dikter är en perfekt kombination.

Karin Boyes dikter i finstämd tolkning

Finstämt

Daniel Lemma
Stjärnornas tröst

Det finns något trösterikt i Daniel Lemmas röst. Har alltid gjort. Det är väl därför bitarna faller på plats med sådan imponerande självklarhet när han sjunger de här dikterna av Karin Boye, musiksatta av kompositören och producenten Fredrik Jonsson. Som också gjort ett beundransvärt jobb med att finna tonerna till Boyes ord.

Anslaget är akustiskt, finstämt och avskalat. Längtansfull och lågmäld natt- radiomusik med Lemmas röst i centrum. Sånger för den sena timman, för dem som ligger vakna under stjärnorna.

Stjärnornas tröst, själva titelspåret, är en snygg soulsång med blås och skönt driv, den typ av låt som Daniel Lemma i flera år varit bäst i landet på att leverera. Resten av albumet är något försiktigare till sin natur, många av låtarna närmast tassar fram men lyckas hela tiden beröra och pocka på uppmärksamhet. Artigt och oförtrutet.

Hela min själ (hämtad ur Boyes Tillägnan) får med sin fiol och hammondorgel en utpräglad irländsk känsla, vilket till viss del även färgar den vackra psalmen Aftonbön och Allt, allt jag ägde.

När Daniel Lemma fick frågan om att sjunga in Karin Boyes dikter tackade han ja nästan direkt, och berättade för producenten Fredrik Jonsson att Karin Boye hade hjälpt honom igenom långa nätter av grubblerier och för lite sömn.

Speciellt fastnade Lemma för dikten I rörelse, ”Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst”, ni vet dikten som förbundskapten Tommy Svensson läste för svenska herrlandslaget i fotboll i samband med VM-bronset 1994.

För er som aldrig har läst Karin Boye och inte upptäckte henne genom förbundskapten Svenssons missionerande i USA kan säkert Danel Lemmas och Fredrik Jonssons album vara en väg in i Boyes konstnärsskap.

För oss andra är det bara att luta sig tillbaks och njuta av tolkningar som utan problem kan mäta sig med Roffe Wikströms Ferlinplatta Mitt hjärta är ditt, Sofia Karlssons fina hyllningsskiva till Dan Andersson och Mando Diaos tonsatta och enormt framgångsrika dikter av Gustaf Fröding.

Om inte titelspåret blir en fet P4-hit känns den i alla fall som en långvarig favorit på Svensktoppen. Och om inte den så kanske Många röster talar eller Till skuggan av en verklighet.

Här finns så många känsliga och vackra sånger att Karin Boye-hyllningen Stjärnornas tröst, föreställningen som albumet bygger på och som i morgon inviger Stadsteaterns nya scen och sedan rullar fram till 8 januari, har alla möjligheter att bli en riktig publikdragare.