Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Inget unikt med ny dansk kriminalroman

Böcker/deckare

Jesper Stein: ”Oro” (Norstedts)
Översättning Jessica Hallén

Jesper Stein är Danmarks senaste kriminalromanexport. Han debuterar med ”Oro”, som utspelar sig i Nørrebro i Köpenhamn under några hektiska dygn. ”Ungdomens hus” har rivits och demonstranterna är ursinniga.

Polisen har tappat greppet om situationen och mitt i alltsammans upptäcks en mördad människa inne på en välbevakad kyrkogård och spåren antyder att polisen är inblandad.

Polisinspektör (han uppges i baksidestexten felaktigt vara biträdande polischef) Axel Steen har jouren och blir väckt av telefonen mitt i en sexdröm om sin före detta fru, kallas till platsen och blir satt att leda utredningen.

Axel Steen är 36 år, har en dotter som han träffar varannan helg, en exhustru som han både hatar och älskar (hon har lämnat honom för en annan polis), lider av sömnsvårigheter och röker hasch för att kunna koppla bort sin dödsskräck.

Han har dessutom problem med somliga kolleger samt i stort sett samtliga chefer och blir ständigt varnad och hotad med att bli utkastad ur kåren om han inte följer spelets regler. Han är helt enkelt en polisfigur som vi har mött många gånger och möjligen inte behöver fler av.

Intrigen är såväl invecklad som välbyggd, tempot är högt, språket lagom hårdkokt för genren men i vanlig ordning har jag svårt att tro på motivet till mordet. Precis som de flesta kriminalromaner kantrar ”Oro” i slutet och helhetsintrycket blir godkänt men inte mer.