Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi ska försöka gör smart humor, men det blir några slag under bältet också. Vi är ju inte mer än människor", säger Jesper Rönndahl om humorn i den nya satirshowen "Svenska nyheter". Pressbild.

Rönndahl gör underhållning av torr politik

Veckans toppnyheter på ett underhållande sätt. SVT hakar på infotainment-trenden med "Svenska nyheter" som leds av Jesper Rönndahl.

Fakta presenterad på ett roligt sätt – infotainment – är ett hett koncept för att engagera publik i annars ganska torra ämnen. I SVT:s nya satirprogram "Svenska nyheter" är det precis vad programledaren Jesper Rönndahl är ute efter.

- Jag tycker att politiker är urtråkiga och att debatter är helt meningslösa. I det här programmet ska vi gå bort från det torra tugget och koncentrera oss på sakfrågorna i stället, säger han.

Valfrågor och djupdyk

Ett nytt avsnitt publiceras varje fredag och Jesper Rönndahl ska på egen hand underhålla publiken. Ståupp-monologer varvas med bildskämt och referensklipp och en livepublik bidrar med de obligatoriska bakgrundsskratten.

- Vi spelar in dagen före sändning så jag kan inte säga exakt vad avsnitten kommer att handla om. Men jag gissar att det blir en hel del valfrågor och några djupdykningar i större ämnen om försvaret och vården. Sådant som folk behöver känna till helt enkelt, säger han.

Inspirationen är hämtad från andra populära infotainment-shower som John Olivers "Last week tonight" och Trevor Noahs "The daily show".

- Om man sett dem så vet man vad vi är ute efter. Vi har behållit det amerikanska formatet men fyllt på med svenska nyheter.

"Kan inget om politik"

Rönndahl säger att han har en "nördig läggning som kan kanaliseras till vad som helst". Men när telefonen ringde och han blev erbjuden programledarrollen trodde han att producenten Michael Lindgren skämtade.

- Jag kan ju inget om politik, säger Rönndahl och skrattar.

- Jag har bara sysslat med trams och vetenskap tidigare. Men de sa att de var ute efter någon som inte var så politiskt engagerad för att hålla en objektiv ton. Jag får lära mig mer om politik allt eftersom i stället, förhoppningsvis kommer tittarna att känna samma sak.

"Svenska nyheter" har premiär den 9 mars på SVT1.