Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De fängslade Reutersjournalisterna Kyaw Soe Oo (till vänster) och Wa Lone finns bland årets Pulitzerpristagare, för sitt arbete med att rapportera om ett massmord på rohingyer i delstaten Rakhine i Myanmar. Arkivbild.

Pulitzerpriset till fängslade journalister

Två fängslade myanmariska journalister fanns bland pristagarna när Pulitzerpriset, den mest prestigefulla utmärkelsen för journalistik i USA, delades ut.

Reportrarna Wa Lone och Kyaw Soe Oo prisas, tillsammans med sin redaktion på nyhetsbyrån Reuters, för sin granskning av ett massmord på rohingyer i delstaten Rakhine i Myanmar. De två reportrarna dömdes till sju års fängelse i september i fjol, anklagade för att ha brutit mot en lag om statshemligheter i Myanmar. Domen har fördömts av omvärlden.

Reutersjournalisterna tar hem Pulitzerpriset i den internationella kategorin, tillsammans med Associated Press-reportrarna Maggie Michael, Maad al-Zikry och Nariman El-Mofty som under ett års tid bevakat kriget i Jemen.

Pulitzerpriset delas också ut i kulturkategorier, bland annat skönlitteratur. Där heter årets pristagare Richard Powers, för boken "The overstory".

Dessutom delades ett hederspris ut postumt till soul- och gospelstjärnan Aretha Franklin, som gick bort i fjol.