Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Per Kågström: Per Kågström: Sektmedlemmar är evigt trogna och beredda att följa ledaren in i döden

Nu är vi inne i september, den första höstmånaden, vilket bland mycket annat innebär att tv-krönikan är tillbaka i tidningen – och i dag handlar den om sekter.

Jag har ett ohälsosamt intresse för just dessa tätt sammansvetsade grupper som leds av en karismatisk person, oftast en man som förför och manipulerar vuxna människor långt över vansinnets gräns. Med lysande ögon och extatiska ansikten är de beredda att följa ledaren vart som helst, ända in i döden om så krävs.

Sekter har varit aktuella i sommar, eftersom det är 50 år sedan Charles Mansons hejdukar begick några brutala mord i Kalifornien. Det är ett dystert minne som SVT har uppmärksammat genom "Charles Manson – sektens hemliga filmer", en serie i två delar.

Samma kanal har även på söndagarna under sensommaren fokuserat på två andra sekter, i de dokumentära serierna "Ondskans kyrka" och "Undergångssekten: Massakern i Waco". Och allt ligger kvar på SVT Play!

"Ondskans kyrka" förvånade mig, Mister Sektnörd, eftersom jag aldrig tidigare hade hört talas om Alamo Christian Foundation, en kyrka grundad 1969 av Susan och Tony Alamo i Kalifornien.

Det var ett smart par som blev miljonärer, genom att låta sina undersåtar jobba gratis. Och när Susan dog i cancer fortsatte alla att dyrka den ocharmiga Elviskopian Tony, som mot slutet även gifte sig med flera av kyrkans minderåriga flickor.

I seriens fyra delar kom före detta medlemmar till tals, liksom representanter för myndigheter som tidigt hade börjat granska kyrkans högst tvivelaktiga skattemoral. Ändå tog det lång tid innan Tony Alamo knuffades ner från sin piedestal och dömdes till 175 års fängelse – bland annat sedan flera unga flickor vittnat om sexövergrepp. Det hjälpte inte att deras föräldrar, i flera fall, var evigt trogna mot ledaren och hävdade att barnen ljög.

Samma lojalitet visade davidianer (sektmedlemmar i Waco, Texas), när de intervjuades i "Undergångssekten: Massakern i Waco" vars andra och sista avsnitt sändes i helgen.

Historien inleddes 1993 när det skulle göras en husrannsakan hos sekten, vars medlemmar öppnade eld och sköt ihjäl fyra myndighetspersoner. FBI lät belägra davidianerna för att övertala ledaren David Koresh att ge upp, men när man efter 51 dagar till slut gick till anfall lät davidianerna tända eld på byggnaden. 82 sektmedlemmar, varav 23 barn. dog.

Om Tony Alamo i ondskans kyrka var osannolik som religiös ledare, var David Koresh mera självklar. Han hade halvlångt hår, spelade elgitarr och var extremt bibelkunnig. Även Koresh låg med vilka kvinnor han ville i församlingen och fick efterhand många barn, som hade olika mammor.

Han dog i branden och några överlevande davidianer skyllde fortfarande, drygt 25 år senare, tragedin helt och hållet på myndigheterna. David Koresh var oskyldig, den store ledaren var en Messias och någon sa: "Jag tror att han återuppstår".