Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Per Kågström: Per Kågström: Fly från Hockey-VM och dyk i stället ned i ”Hockeyns historia”

Sverige är under belägring. Eller åtminstone SVT där ishockey-VM dominerar utbudet totalt och tränger undan alla andra program.

Sålunda blev vi blåsta på söndagskvällens obligatoriska deckare ”Ett fall för Vera”, med den briljanta engelska Brenda Blethyn i huvudrollen, för att i stället bli serverade ”toppmatchen” Kanada–Storbritannien. Resultat: 8–0. Spännande värre.

Förr följde jag VM-turneringar slaviskt men med tiden har intresset svalnat. Men det brukar faktiskt hetta till när vi närmar oss finalspelet. Men kvalitén beror mycket på vilka NHL-stjärnor som kan komma till VM – efter att ha blivit utslagna ur sitt eget finalspel på andra sidan Atlanten.

Det är i vilket fall hockey, hockey och åter hockey i SVT, men det finns pauser och då kan alla fans i stället dyka ned i ännu ädlare islekar, nämligen ”Hockeyns historia”. Det är kanske lite yrvaket att rekommendera en serie vars sista del sändes för en vecka sedan, men numera finns det inga exakta sändningstider. De tre programmen ligger kvar på SVT Play i oändliga tider, långt in i nästa hockeysäsong.

Passa därför på att se berättelsen om hur sporten växte fram i Sverige och övriga världen, i takt med att våra samhällen förändrades i mitten av 1900-talet. Det är Jens Lind och Albert Svanberg som har dammsugit tv-arkiv och grävt guld i USA, Kanada, Europa och – framför allt – Sverige.

Det är stundtals rena hockeyporren med klassiska matchbilder (vi som var med på den tiden kommer i svajning), men även nygjorda intervjuer med åldrade hjältar och inslag om mera okända spelare och människoöden. Vi som i många år har följt Jens Linds femminuters-pärlor ”Stopptid” i Sportspegeln känner igen oss i hans perfekta tonträff och lågmälda, effektiva sätt att berätta om storslagna ögonblick.

Rent känslomässigt drabbas jag hårdast av del två där vi får följa bröderna Stig och Börje Salming. De föds i byn Salmi i Jukkasjärvis församling och får tidigt uppleva hur deras pappa dödas vid en gruvolycka. Men med hjälp av hockeyn tar sig bröderna ut i världen under 1970-talet och Börje blir en av de största stjärnorna i NHL, trots att de kanadensiska spelarna till en början gör allt för att skada och skicka hem honom till Sverige. Här ska det inte komma några utlänningar och ta våra jobb.

Det är också mäktigt att se tjecken Vladimir Zabrodsky i del tre. Han var sportens dominant på 1940-talet för att 1965 fly diktaturen med sin familj – och hamna i Sverige där han tränade flera klubbar. Jag blev djupt rörd över att se honom bli intervjuad i nutid på ett svenskt äldreboende.

Del tre ägnades annars till stor del åt målvakten Peter ”Pekka” Lindmark som i dag jobbar på en fabrik. Han förklarade sig vara nöjd med sin karriär, trots att han spelat 30 år innan de stora pengarna kom in i sporten – en av många speglingar av spelets och samhällets utveckling i ”Hockeyns historia”. Lind & Svanberg får gärna återkomma, det finns mycket kvar att berätta. Om murens fall och galna spelarlöner, till exempel.

Vi får aldrig nog av filmare som förmår att se det stora i det lilla. Och tvärtom.