Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Owe Thörnqvist siktar på att få läxa upp Putin

Robin Bengtsson, Jasmine Kara och de andra ungdomarna får ursäkta. Inför lördagens deltävling i Melodifestivalen talar alla om en man som heter Owe.

Melodifestivalen i Växjö har årets yngsta startfält. Kanske det yngsta någonsin. Medianåldern på artisterna är 19 år. Men spännvidden är desto större, då Växjö även kan visa upp en rekordgammal deltagare, 87-årige popnestorn Owe Thörnqvist.

– Det kom ett lockrop från mitt tidigare grammofonbolag Metronome, numera uppköpt av Warner, och samtidigt undrade SVT om jag ville vara med i Melodifestivalen och förutsättningslöst skriva text till en melodi som de hade liggande.

Javisst, tänkte Owe Thörnqvist, och skrev en säkerhetspolitisk text om det spända läget kring Östersjön, om Rysslands planer på att hyra in sig i Slite hamn på Gotland och om riskerna som följer av det bedrövliga skick som han menar att det svenska försvaret befinner sig i.

SVT undrade då om han kanske ville göra en egen låt. Det kunde han också tänka sig, och redan samma dag hade han skrivit Boogieman blues, en slags parafras på brottarhiten Varm korv boogie från 1959.

– Så jobbar ett proffs, skrockar Owe Thörnqvist förnöjt. Du vet, jag är en rockabillyboogieman-bluesartist. Fick du med det? Jag tar det långsamt. En rockabilly ... boogieman ... blues ... artist. Och jag är ensam i den genren.

Ojdå. Men kommer du med ålderns rätt att ta det lite lugnare på scen eller blir det fullt ställ?
– Jag kommer att röja på, ja för fan, det blir fullt ställ! Korvarna ska flyga på scen. Det kommer att svänga nåt ohyggligt.

I GP:s artikelserie med några av Melodifestivalens deltagare har vi avslutat varje intervju med att låta vederbörande ställa en fråga till en kommande artist. Men det går inte att vänta med förra veckans fråga från Etzia till Owe Thörnqvist. Vi tar den redan nu.

Hur kommer det sig att du aldrig uppträtt i Melodifestivalen tidigare?
– (skratt) Jag har inte blivit tillfrågad förut, det är det enkla svaret. Jag var med som låtskrivare ett par gånger på 60-talet. Då var Monica Zetterlund bara ett par röster från att vinna med min låt När min vän.

På den tiden kunde tv-tittarna och radiolyssnarna bara rösta med hjälp av vykort och, tja, rätt mycket har hänt sedan dess.

– Det är fullt upp hela tiden, suckar Owe Thörnqvist, som drabbades av lunginflammation under julhelgen och därför har legat lite efter i schemat ända sedan han kom ut ur sitt vinteride i Sarasota, Florida.

– Jag är ju inte 40 längre ...

Nej, han är ju inte det. Uppsalas coolaste katt Owe Thörnqvist föddes 12 mars 1929, tio år före stans snällaste katt, Pelle Svanslös. På den tiden hade Kristiania nyligen bytt namn till Oslo, Stalin hade ännu inte godkänt Sovjetunionens första femårsplan och Hitler var bara en kuf som gnällde på Weimarrepubliken.

När Europas värsta diktatorer till slut brakade samman hade Owe Thörnqvist redan fyllt 12 år, och var därmed äldre än de flesta som kommer att rösta i morgondagens deltävling. För att sätta hans deltagande i något slags historiskt perspektiv.

Om Owe Thörnqvist dessutom går hela vägen och får representera Sverige vid Eurovision i Ukraina, då har han en särskild plan i bakfickan.

– Jag har lovat att säga Putin ett och annat ord.

Och om Putin mot förmodan skulle dyka upp i Kiev, vad ska du hälsa honom?
– Att han ska skärpa sig! Annars stoppar jag in honom i ett korvskinn.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här