Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det är klart att hon tillförde stjärnglans", säger Expressens kulturchef Karin Olsson om Sara Stridsberg. Arkivbild.

Olsson: "Använde sitt inflytande i Akademien"

Det är inte förvånande att Sara Stridsberg lämnar Akademien, anser Expressens kulturchef Karin Olsson. DN:s kulturchef Björn Wiman skriver att de kvarvarande ledamöterna bör lämna sina stolar till förfogande.

Sara Stridsberg har beslutat sig för att lämna Svenska Akademien, meddelar kulturinstitutionen i ett pressmeddelande.

Expressens kulturchef Karin Olsson är inte förvånad över beslutet.

- Jag tror att hon stannade ett tag efter Sara Danius avgång för att säkerställa att pressmeddelandet som skickades ut blev skarpt nog. Hon ville använda sitt inflytande i Akademien till det, men nu har hon tydligen landat i att hon inte längre vill umgås varje torsdag med de ledamöter som finns kvar.

TT: Vad betydde Sara Stridsberg för Svenska Akademien?

- Hon är ju en av svensk litteraturs största samtida och radikala författare. Det är klart att hon tillförde stjärnglans, en känsla av progressivitet och tyngd till Akademien. Att hon slutar efter så kort tid är förstås symboliskt problematiskt för Svenska Akademien.

DN:s kulturchef Björn Wiman skriver i DN att Stridsbergs utträde skärper behovet av drastiska åtgärder om institutionen ska överleva.

"De tio kvarvarande ledamöterna inser uppenbarligen inte själva Akademiens bästa. Därför bör de stillsamt men bestämt ställa sina stolar förfogande och lämna plats åt en grundläggande restaurering med syftet att reformera och utveckla Svenska Akademien som självförvaltande institution", skriver han.