Svensk Scenkonst efterlyser statligt ekonomiskt stöd så länge det finns myndighetsbeslut som begränsar besöksantalet.
Svensk Scenkonst efterlyser statligt ekonomiskt stöd så länge det finns myndighetsbeslut som begränsar besöksantalet. Bild: Henrik Montgomery/TT

Olika publiktak beroende på smittläge

Folkhälsomyndigheten föreslår tre olika publiktak beroende på smittspridning i sitt remissvar på regeringens förslag. Svensk scenkonst och Svensk Live är kritiska till just generella publikgränser.

ANNONS

Regeringens förslag, vars remisstid gick ut på fredagen, går ut på att göra det möjligt för museer, teatrar, biografer med flera att få i gång verksamheten på ett smittsäkert sätt. Enligt förslaget får museer och konsthallar öppna för publik den 11 mars med samma smittskyddsregler som för gym och sporthallar. Ytterst är det dock smittläget som avgör. I sitt remissvar skriver Folkhälsomyndigheten att man ska se över hur anpassningen för konsthallar och museer kan ske.

"Begränsad effekt"

Även när det gäller de verksamheter som regleras av ordningslagens bestämmelser för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar föreslår regeringen anpassade regler.

Folkhälsomyndigheten definierar i sitt remissyttrande tre olika smittlägen och anger publiktak utifrån dessa. Vid det sämsta smittläget är gränsen för sittande publik inomhus 50 personer, vid ett något bättre 300 personer. Först vid ett tredje scenario, då sjukvården har goda förutsättningar att klara vården av covidpatienter, tas taket för inomhuspublik bort. Även dessa nivåer kan dock justeras beroende på smittans utveckling.

ANNONS

Svensk scenkonst är kritisk till just generella publiktak.

– Vi tror att varje arrangör är den som bäst kan bedöma detta med stöd av riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, säger vd Mikael Brännvall.

"Ta bort taken"

Enligt Folkhälsomyndigheten skulle de nya publiktaken kunna införas från 11 april. För evenemang utomhus föreslås 100 personer vid sämsta smittläge och vid något bättre smittläge 600 personer. Vid det tredje scenariot tas publiktaket bort helt och hållet.

Även Svensk Live vänder sig mot maxtak i sitt remissyttrande och vill att myndigheten i stället ska ge tydliga förutsättningar för hur arrangemangen ska kunna genomföras smittsäkert.

"Att nu besluta om absoluta tal för maximalt antal deltagare minskar flexibiliteten och kan kräva framtida beslutsprocesser för att ta bort taken, vilket i sin tur kan försena en återöppning av verksamheter", skriver Svensk Live.

Svenska Biografägarförbundet framhåller att de svenska biograferna har haft hårdast restriktioner och störst publiktapp i hela Norden. Förbundet framhåller att biograferna inte har varit en smittkälla utan "bara haft oturen att sortera under ordningslagen."

"Vi tror att en procentbegränsning av lokalens kapacitet är ett klokt sätt att hantera en begränsning av antalet besökare snarare än ett fast antal, oavsett hur många sittplatser lokalen egentligen rymmer", skriver Svenska Biografägarförbundet. Biografkedjan Filmstaden framhåller att lokalens förutsättningar bör avgöra och att man vid behov kan komplettera med ytterligare föreskrifter.

ANNONS

Erika Josefsson/TT

ANNONS