Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Nu sänds radioprogrammet om Halmstad: ”Satsa på Stora torg”

På torsdag sänds radioprogrammet där domen faller över Halmstad. Och budskapet från arkitekturkritikern Mark Isitt kan kokas ner i en sak: ”Ni måste sätta ner foten vad gäller Stora torg. Ska innerstaden överleva måste ni skapa mer liv där”, säger han.

Det var i februari, i anslutning till Alla hjärtans dag, som journalisten Mark Isitt kom till Halmstad för att göra ännu ett avsnitt i serien Stadsinspektionen. I två dagar gick han runt i staden, pratade med människor och såg sig omkring. Redan då fick Hallandsposten en snabb summering av intrycken, men nu är det alltså dags för det färdiga programmet. Det sänds i P1 klockan 10.35 torsdag 3 september och är knappt en halvtimme långt.

– Jag har verkligen fått redigera hårt. Jag hade ungefär sex timmars inspelningar med mig hem och det är så många röster jag tyvärr inte har fått med, säger Mark Isitt och tillägger:

– Men jag hoppas att det ändå ger en bra bild av min uppfattning om Halmstad – som ju var väldigt positiv.

Tomma butikslokaler

Dock upplevde han den hotade stadskärnan som ett problem som måste adresseras, och när han under sitt besök här går runt i runt i centrum med en kaféägare räknar de in ett 20-tal tomma butikslokaler.

– Det är ju väldigt många, konstaterar Mark Isitt som också gör en intervju med Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande. Där ställer Mark frågan om det finns någon krisplan för Halmstad, men tycker inte att han får några tydliga svar.

– Jonas Bergman flaggar för att det finns planer på att bygga om Stora torg, och det ställer jag mig kritisk till. Ert torg är bland de finaste jag sett under mina säsonger med Stadsinspektionen, och om man kompletterar det med lite mer grönska kan det bli hur attraktivt som helst – såvida man jobbar aktivt för att det ska bli en livfull mötesplats. I dag är det nästan bara de stora elefanterna där, såsom McDonald’s och Clas Ohlson, men ett levande centrum kräver också riktigt bra fik, en större blandning av butiker och samlingsplatser, påpekar Mark Isitt.

Lyckas man skapa ett genuint folkliv på Stora torg, då är mycket vunnet.

Han menar att det är på Stora torg man bör ta avstamp i den nödvändiga planen för centrumkärnans utveckling.

– Lyckas man skapa ett genuint folkliv där, då är mycket vunnet. Och jag ser gärna att man förstärker den där kopplingen till Teatern och Stadsbiblioteket, två byggnader som faktiskt knockade mig med sin charm och skönhet.

Brännande fråga

Därmed är vi inne på en av de mest brännande frågorna just nu: hotellplanerna vid Österskans. Och Mark Isitt är inte särskilt förtjust i tanken på en hög byggnad på platsen.

– Nej, jag tänker att hotellet kommer att stoppa det där visuella stråket mellan de båda sidorna av Nissan.

I programmet intervjuar Mark Isitt även kompositören Tommie Haglund och det med anledning av det kulturella arvet som finns här.

– Tommie representerar den experimentlusta som jag alltid sammanknippat med Halmstad. Men numera är han rätt ensam, är min bild – förr fanns här ju en massa duktiga konstnärer och arkitekter. Därför var det intressant att få höra hans tankar kring varifrån kreativiteten kommer. Kortfattat kan jag säga att han var inne på att det mer hade att göra med naturen runt omkring än själva arkitekturen i innerstaden – ett intressant resonemang.

Lite rabalder

Årets säsong är den tredje i serien ”Stadsinspektionen” och två avsnitt har redan sänts: Mellerud och Sundsvall.

– Jag var rätt negativ till Mellerud och det har ju blivit lite rabalder kring den sågningen.

För Halmstads del handlar det alltså inte om någon sågning, snarare tvärtom. Mark Isitt blev förälskad i staden vid sitt besök här i februari. Solen strålade från en klarblå himmel och han upplevde stämningen som ”idyllisk, nästan som en kuliss”. Och eftersom det var Alla hjärtans dag frågade han de flesta han mötte om de älskade Halmstad.

– Och så var det. Nästan alla svarade ”Ja, jag älskar Halmstad.”

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här