Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nu drar tre veckor långt maraton igång

En gigantisk vattenmelonsallad, en ”art walk” och filmvisning dygnet runt i tre veckor. Det är bara några av de installationer som besökare kan kika närmare på under den tre veckor långa kulturnatten.

Sedan tidigare har det stått klart att den traditionella kulturnatten i år byts ut till ett mer coronasäkert kulturmaraton. På måndag startar den tre veckor långa kulturfesten i Halmstad.

– Normalt sett har vi stora musikscener och folk samlas i horder i samband med kulturnatten. Nu går ju inte det, så vi fick gå tillbaka till ritbordet och gjorde om det till ett kulturmaraton, säger Charlotte Ek Virack, projektledare för kulturmaraton.

I stället för musikscener och publika evenemang väntar tre veckor av konstinstallationer utspridda över stora delar av Halmstad. Tanken är att staden ska smyckas och att det ska bli som en upptäcktsfärd genom staden.

Dessutom kommer det finnas en hemsida där man kan se och höra alla installationer även om man inte har möjlighet att ta sig in till staden.

– Vi har bland annat en art walk från Galgberget ner till Söderpiren, via centrum. Musiker och kompositörer har fått tolka en plats och skriva ett stycke om den platsen. Besökare som går förbi just den platsen kan lyssna på stycket genom att scanna en qr-kod med mobilen, säger Charlotte Ek Virack.

Under art walken kommer det även finnas inspelade ljudspår med röster, både från förr och om framtiden. Pensionärer på äldreboenden har spelat in anekdoter från förr om de olika platserna, medan den yngre generationen pratar om framtiden.

– Det blir som en ljudodyssé. Det kommer hända mycket ballt inne i centrum. Vi kommer exempelvis ha en jättestor vattenmelonsallad i trädkronorna i Gunillaparken.

Drygt 20 lokala musiker och konstnärer deltar med installationer och programpunkter.

Installationerna kommer finnas i stora delar av staden. Vissa är beständiga, som den sagofilm som kommer visas på en fasad dygnet runt i tre veckor, medan andra installationer kanske bara finns upp i ett par timmar. Majoriteten av installationerna kommer dock stå uppe under tre veckor så att alla besökare har god tid på sig att upptäcka allt som händer.

Charlotte Ek Virack vill inte avslöja allt som kommer hända på förhand. Hennes förhoppning är att folk ska komma in och uppleva allt själva.

För projektledningen innebär det här att flera månader med ovant arbete når sin final.

– Jag jobbar normalt sett mycket publika grejer, så hjärnan går gärna det. Det har varit en utmaning, men väldigt roligt. Det är ett gyllene tillfälle att testa vad som funkar och se hur vi kan lyfta fram kulturen på ett annat sätt än vi brukar.

Här hittar du hemsidan för kulturmaraton.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här