Noor skrev roman om fasorna under Saddam Husseins regim

Direkt när Noor Majid hörde sin släkting berätta om det hon varit med om under Saddam Husseins diktatur bestämde hon sig: det skulle bli en bok. Och hon själv skulle skriva den.

ANNONS
|

I december förra året kunde en stolt Noor Majid bjuda in till release på Akademibokhandeln i Halmstad City.

– Det var en märklig känsla. Att jag, som tidigare bara skrivit ner lite tankar och en och annan dikt, lyckades skriva en bok – och sedan få den antagen av ett förlag, säger hon och skrattar.

Men historien Noor berättar i ”Vägen till frihet” är inte särskilt munter. Tvärtom, den innehåller grymheter som är bortom mänsklig förståelse. Människor våldtas, torteras och begravs levande. De mördas, försvinner och hålls fängslade i trånga mörka utrymmen, utan mat och vatten.

En berättelse som fick allt annat att blekna

Vi ses på NM Styles, frisör- och skönhetssalongen som Noor driver sedan 2018. Hon är gravid med sitt tredje barn och förutom att hon mår illa hela tiden, är hon på en bra plats i livet. Men för några år sedan var hon inne i en depression.

ANNONS

– Jag hade litat på fel person affärsmässigt, och tvingats gå i konkurs med mitt tidigare företag. Det var en jättetuff smäll, inte minst som jag var ensamstående med två barn. En sommardag 2016 åkte jag ner och hälsade på min farbror och hans fru i Rosengård i Malmö. Hon bjöd på massor med mat och skrattade hela tiden. Men jag vet att de kämpar med svåra saker i sin vardag, så jag frågade henne hur hon kunde vara så glad. Hon svarade att ”allt är fantastiskt i relation till det jag har varit med om.” Och så fick jag höra något som fick allt annat att blekna, säger Noor och tillägger:

– Det är alltså hennes historia som jag har berättat i ”Vägen till frihet”. Allt som är med i boken har hänt – men exakt allt har inte hänt min faster. Och ramen i handlingen är sann.

Ett par år senare var flera i familjen döda.

I korthet handlar det om 16-åriga Boshra, som i bokens början lever ett bekymmersfritt liv i Bagdad. Den stora familjen har god ekonomi och stark sammanhållning. Men de är perser, vilket innebär att de är misshagliga i diktatorn Saddam Husseins ögon. En dag knackar polisen på dörren – och där och då vänder allt.

ANNONS

– Detta var 1980 och ett par år senare var flera i familjen döda. Min faster, som hade sin lillasyster med sig under den här hemska tiden, vet inte exakt vad som hände med bröderna, men hon och systern satt i flera olika fängelser innan de äntligen lyckades ta sig till Iran – och vidare till Sverige.

Skrev om första kapitlet 20 gånger

Det första Noor gjorde när hon skulle börja skriva, var att gå till biblioteket och låna tre klassiska romaner. Hon studerade noga hur de var uppbyggda, med början, mitten och slut. Sedan satte hon igång. Det första kapitlet fick hon skriva om 20 gånger innan hon var nöjd, men sedan flöt det på.

– Jag skrev på kvällarna när barnen hade lagt sig, och det blev också min egen läkning. Jag fick ett helt annat perspektiv när jag insåg hur mycket fruktansvärt som drabbade människor i Irak under de här åren, säger Noor som har gjort research om alltifrån naturen och väderleken till krigen och politiken:

– Vi vet till exempel att Saddam begravde människor levande genom att tvinga ner dem i stora gropar ute i öknen och sedan fylla igen groparna med sand. Det finns dokumenterat hos olika människorättsorganisationer.

”Det kan bli farligt för dig”

I arbetet med boken, som blev klar i mars 2020, har Noor också pratat med andra släkter som blev förföljda under Saddam Husseins regim. Vissa har inte orkat, vågat eller velat prata, men andra har bidragit med information och egna minnen.

ANNONS

– Det är inte helt enkla ämnen att ge sig på. De här konflikterna lever vidare än i dag, även här i Sverige. Min pappa – som också har mist nära släktingar och levt under diktaturen innan han och mamma valde att fly – var lite orolig när jag skulle skriva boken och sa att ”det kan bli farligt för dig”.

Men Noor hade bestämt sig för att Boshras historia skulle berättas, och efter den där sommardagen i Malmö, då alla i princip satt och grät över det lidande som fastern hade utsatts för, fick Noor intervjua henne vid ytterligare några tillfällen. Men efter det stängde hon dörren till det förflutna.

– I alla år hade hon försökt glömma och gå vidare, och nu kom allt tillbaka. Hon gav sitt godkännande till att jag skrev om tragedin som drabbade hennes familj – och många andra – men nu när boken finns vill hon inte prata mer om det.

Barnbok och ännu en roman på gång

Vad gäller framtida skrivande, så håller Noor på med en barnbok – och så funderar hon på sin nästa roman.

– Jag har redan en grundidé och den kommer att handla om helt andra saker än ”Vägen till frihet”. För även om livet är hårt och det finns mycket elände i världen, så måste också ljuset få finnas.

ANNONS
Bild: Roger Larsson

Noor Majid

Ålder: 37 år.

Bor: Lägenhet på Öster i Halmstad. Född i Iran, dit familjen flytt undan Saddam Husseins regim. Uppvuxen på Vallås och i Eldsberga.

Familj: Två söner på 12 och 16 år från ett tidigare förhållande. Gift, och i maj kommer hennes och makens första gemensamma barn. Föräldrar och två yngre systrar.

Gör: Har utbildat sig till hudterapeut och frisör i London. Driver sedan 2018 NM Styles, frisör- och skönhetssalong i Halmstad. Har också debuterat som författare.

Om bokdebuten: ”Vägen till frihet” släpptes i december förra året och är utgiven på förlaget Ekström & Garay, baserat i Lund. ”Jag ville verkligen bli utgiven, så jag skickade boken till jättemånga förlag. Först fick jag massor av nej, så det var en stor lycka när jag äntligen fick ett ja.”

Om nästa bok: ”Det är en barnbok som heter Adam och Bibban, och den är full av hyss och klurigheter. Adam är inspirerad av min tolvårige son, som är en liten Emil i Lönneberga. Och Bibban är pojkens mormor – på arabiska säger vi Bibi om mormor.”

Gillar inte: Upprepningar. ”Jag vill variera mitt språk när jag skriver, så det har blivit mer än en sökning på synonymer.se”.

ANNONS