Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Musikcamp avslutar med livesänd konsert

Unga musiker har under veckan samlats på Kulturhuset Najaden för att spela tillsammans. På fredag är det final med livestreamad konsert.

Projektet IB Expo Camp kan förklaras som lillebrodern till Halmstadbandet Isildurs Banes årliga IB Expo. Upplägget är i stort sett det samma, musiker med olika bakgrunder samlas under en begränsad tid för att spela tillsammans och avslutningsvis hålla en konsert. Skillnaden är att det i detta fallet handlar om musiker i början av karriären.

– Kortfattat är det en vecka där vi ses och spelar varandras musik. Vi lär oss varandras låtar musik och spelar upp det, förklarar projektledare Xerxes Andrén som varit med sen start och nu håller i projektet en tredje gång.

Unga musiker från olika stilar

Med hjälp av kollegan Adam Sass har Xerxes Andrén samlat ihop ytterligare fem musiker som under veckan repat tillsammans på Najaden. Själv spelar Xerxes trummor, främst i Isildurs Bane och Kvartiåtta.

Bland övriga deltagare finns Alexandra Shabo som står för sången. Vanligtvis pluggar hon på Musikhögskolan i Malmö men har nu spenderat nästan en vecka i Halmstad.

– Det känns sjukt spännande och väldigt inspirerande, säger hon.

Har upplevelsen levt upp till förväntningarna?

– Jag visste att det skulle bli bra men jag hade nog inte förväntat mig att det skulle vara så enkelt att klicka med alla.

Sångerskan Alexandra Shabo studerar vanligtvis vid Musikhögskolan i Malmö.
Alexandra Shabo som sjunger höll på torsdagseftermiddagen på att packa ner grejerna i replokalen. Bild: Julia Paulsson

Kulturvärlden har varit hårt drabbad av coronapandemin och i år blir det ingen konsert med publik på plats som avslutning på IB Expo Camp. Hela projektet har bantats ner en aning, inga internationella musiker, färre repdagar och en lite kortare avslutningskonsert.

– Vi spelar lite mindre musik för att vi inte vill ha en livesändning på två och en halv timme. Då hinner vi också repa lite mer på låtarna, det blir bättre helt enkelt, säger Xerxes Andrén.

Hur kommer det låta?

– Det kommer vara en god blandning. Mycket instrumentalt, riktigt fartfyllda och skrytsamma låtar samtidigt som det också är mycket vackra låtar.

Nytt och spännande format

Eftermiddagen innan avslutningskonserten höll gänget på att packa ner i replokalen på Najaden för att flytta in i studion inför fredagens livesändning. HP:s utsände kunde känna en viss nervositet i luften.

– Det ska framförallt bli spännande med det livestreamade formatet. Jag har gjort det en gång tidigare och det är annorlunda att inte få några reaktioner från publiken, säger gitarristen Johannes Persson.

– Det kommer nog vara lite konstigt att inte få den responsen men det blir väldigt intimt i rummet, säger Albin Andersson som spelar bas.

Konserten sänds live på Isildurs Banes Facebooksida klockan 20 fredagen den 11 september.

LÄS MER: Gästartister på scen när IB Expo har konsert på Kulturhuset Najaden

LÄS MER: IB Expo laddar tonerna inför ett musikaliskt möte

Medverkande:

Albin Andersson - bas

Xerxes Andrén - trummor

Sonja Bahlenberg - slagverk

Alma Möller - viola

Johannes Persson - gitarr

Adam Sass - trumpet & keyboard

Alexandra Shabo - sång

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här