Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Miss. Liseberg erkänner att de missbedömt hur mycket folk som skulle komma på Marcus & Martinus spelning.

”Vi borde haft en storbildsskärm”

Marcus & Martinus fördubblade sitt tidigare publikrekord på Liseberg i söndags. Efteråt har det kommit klagomål på dålig sikt, ljud och trängsel som skrämde barnen.

Liseberg tvingades stänga entrén en stund för att publiktrycket var så stort kring 17-tiden, då de norska bröderna Marcus & Martinus klev upp på Stora scenen. Mellan 20 000 och 25 000 personer stod i publiken.

Många var barn under 10 år och föräldrar har efteråt klagat på att de tycker att arrangemanget var slarvigt skött och kändes osäkert för barnen.

– Det var hemskt, mina barn stod och grät, berättade en mamma direkt efter konserten för tidningen.

”Liseberg har ett ansvar för säkerheten när man arrangerar konsert. I går tog man inte det. Jag såg föräldrar som slogs, barn som klämdes och inte en vakt så långt ögat kan nå.” skriver en pappa på Lisebergs Facebook.

Avsaknaden av bildskärmar är det vanligaste klagomålet. Där håller Lisebergs underhållningschef Per Alexanderson med.

– Vi gjorde en stor miss, att vi inte hade en storbildsskärm. Där gör vi en pudel. Vi hade inte budgeterat för att det skulle bli så fruktansvärt mycket folk, säger han.

Han menar att man gjorde vad man kunde i förväg och kollade upp hur mycket publik den norska duon brukar dra.

– Den största konserten de hade gjort före Liseberg var i Norge, med 10 000 i publiken. Så de fördubblade sitt publikrekord.

Enligt Per Alexanderson blev ingen skadad eller behövde få hjälp av vakter eller parkvärdar under konserten.

– Jag pratade med vaktchefen flera gånger under kvällen. Vi har inte en enda incident rapporterad.

Det var barn som grät i trängseln. Är det något man får räkna med?

– Det var trångt, ja. Om man nu vill lämna området finns det möjlighet att göra det och om man anser sig trängd måste man tillkalla hjälp och det tycks ingen ha gjort, det hade återrapporterats i så fall.

Publikhavet var indelat i tre zoner, med staket emellan. I främsta zonen var 130 centimeter ett längdkrav, för att ingen skulle klämmas mot staketen. Enlig Per Alexanderson avlöpte allt lugnt.

– Det var fem stycken som vi hjälpte framför scenen, men det var inte så allvarligt att det skrevs någon sjukvårdsrapport. Det här är vardag för oss.

På måndag är det premiär för Lotta på Liseberg, då med The Fooo Conspiracy på scenen, en pojkgrupp som har väldigt engagerade fans.

Tidigare i vår ställdes en The Fooo-spelning på Götaplatsen in, då den skulle ske under Göteborgsvarvet och säkerheten inte kunde garanteras.

Hur jobbar ni med säkerheten inför The Fooo?

– Det är något helt annat, det är ingen konsert, det är tv-show med sittande publik. Det finns plats för stående publik också, men man ska ha klart för sig att The Fooos fans har en viss konsertvana, det har inte Marcus & Martinus publik.

Är du säker på att ni kommer ha kontroll?

– Deras fans är extremt engagerade, men vi är på tårna.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här