Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Världsartisten från Halmstad prisas av kommunen

Per Gessle, Tommie Haglund och Janne Andersson är alla exempel på personer som har fått Halmstads kommuns hedersbevisning. Nu får de sällskap av världsartisten Michael Amott, gitarrist i och grundare av bandet Arch Enemy.

Halmstads kommuns hedersbevisning har delats ut med ojämna mellanrum sedan 1991. Priset, som delas ut av kommunfullmäktige, ska gå till särskilt förtjänta Halmstadbor eller grupper.

Senast priset delades ut var 2018, då det gick till Janne Andersson, förbundskapten i fotboll. Nu är det dags igen. Sedan en privatperson nominerat honom har kommunfullmäktige beslutat att dela ut 2020 års hedersbevisning till Michael Amott, 51.

Amott är född på BB i Halmstad och 1996 grundade han metalbandet Arch Enemy och de har turnerat runt världen i närmare två decennier, utan att han har uppmärksammats särskilt mycket på hemmaplan. Men nu får han alltså Halmstads kommuns finaste utmärkelse.

– Det är skithäftigt och lite oväntat med uppskattning på hemmaplan. Vi jobbar internationellt, men inte så mycket här på hemmaplan, så det är väl för lång och trogen tjänst, säger Michael Amott till HP.

– Det är ändå kommunens finaste pris och nu lär jag väl få en plakett inne på rådhuset, och mina föräldrar är nog ännu gladare än jag är. Det känns som något som 40-talister förstår sig på. Jag har en massa pokaler hemma för både det ena och det andra, men de känns lite mer abstrakta för mina föräldrar.

Arch Enemy gjorde i slutet av december förra året sin sista spelning på en tre år lång världsturné. Bandet hade redan bestämt att de skulle 2020 skulle bli ett viloår, vilket visade sig passa väldigt bra med tanke på coronapandemin som har lamslagit musikscenen över hela världen.

I stället har Amott fokuserat på att skriva låtar till nästa platta som planerar att släppas under hösten 2021.

– Jag har ju många kollegor som har haft ett tufft år, men vi hade en sådan otrolig tur att vi redan hade planerat att vara lediga i år. Vi har planerat för det ekonomiskt och schemamässigt. Jag har fokuserat på att skriva den nya skivan, hämta ny inspiration och komma med nya grejer 2021.

Amott har förvisso fått ställa in en del som var planerat privat, men då har han kunnat stanna hemma och njuta av Halmstad i stället.

– Jag har många kollegor som stod i startgroparna för jättestora investeringar, scenproduktioner i Tyskland som bara står och samlar damm. Allt är förstört på grund av corona. Det är ändå en intressant tid att leva i. Det måste vara den konstigaste tiden i Europa sedan andra världskriget när man inte kan veta hur länge det pågår och det införs restriktioner, stängs gränser och så vidare, säger Amott.

Bandets plan för framtiden står tills vidare fast. Enligt den så släpps alltså nästa platta någon gång under hösten 2021. Därefter väntar en stor turné som även lär göra ett par stopp i Sverige.

– Vi kör ju på, det måste vi göra, men samtidigt är vi väldigt flexibla och kan ändra i planeringen. Det måste ju vara en säker tillställning både för publiken och för oss som jobbar. Riktigt så bråttom har vi inte, utan vi återgår till det här när det är säkert för alla inblandade.

Hedersbevisningen delas som sagt ut av kommunfullmäktige med kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) i spetsen.

– Halmstad har en så otrolig bredd av framgångsrika ambassadörer för vår stad och det är extra roligt att genom hedersbevisningen kunna visa på denna bredd och hylla en person som har världsrykte om sig som en mycket skicklig och uppskattad musiker, säger Jonas Bergman i ett pressmeddelande.

Fakta: Alla mottagare av Halmstads kommuns hedersbevisning

1991 Marie Fredriksson och Per Gessle – Roxette.

1994 Viveca Bosson – Mjällby konstgård.

1994 Bengt Johansson – Spelare och ledare i HK Drott, förbundskapten i Svenska Handbollslandslaget.

1996 Erik Ståhl – Donator av Ståhlhallen och främjare av boulesporten.

1996 Leif Karlborg – Grundare av livräddarskolan i Tylösand och mångårigt ideellt arbete i livräddningens tjänst.

1997 Halmstads Bollklubb.

2000 Stig Nilsson –– Ordförande i Halmstads Bollklubb.

2001 Gert Tarstad - Insatser för handikappade barn i Riga.

2001 Gösta Karlsson – Insatser för Najadens bevarande och restaurering.

2002 HK Drott – Svenska mästare i handboll.

2003 Susanne Ljungskog – Världsmästare i cykel.

2004 Gyllene tider – Musikaliska ambassadörer.

2007 Nissan Jazz band – Musikprofiler under 30 år.

2008 Jörgen Persson – För sina bordtennisprestationer och som ambassadör för Halmstad.

2009 Sven-Ove Johansson – För sina insatser som rektor med att utveckla högskolan i Halmstad.

2012 Alexander Hjalmarsson – För sina golfprestationer och som ambassadör för Halmstad.

2017 Tommie Haglund – En av Sveriges främsta tonsättare.

2018 Janne Andersson – Förbundskapten för det svenska herrlandslaget i fotboll.

2020 Michael Amott – Världsartist och grundare av Arch Enemy.

Källa: Halmstads kommun

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här