Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Unga med musikalisk begåvning fick stipendium

17 personer sökte i år kommunens kulturstipendium. Nu har kulturnämnden beslutat att tre av dem – alla med musikaliska begåvningar – får dela på 60 000 kronor.
– Väldigt kul och ganska oväntat, säger violinisten Oline Ovik.

Varje år delar kulturnämnden ut stipendier till unga personer som visat framfötterna i kultursammanhang. Ofta får två eller tre ungdomar dela på summan som brukar ligga på 50 000 kronor.

Så även i år. Stipendiet gick till Oline Ovik, Adam Sass och Xerxes Andrèn som alla pysslar med musik på ett eller annat sätt.

– Vi tyckte dock att det var dags att höja summan till 60 000 kronor. Kultur är viktigt och vi vill satsa på lokala unga förmågor, säger ordförande Anna Ginstmark (C).

Spelar viola

Oline Ovik, som är 19 år gammal och kommer från Harplinge, får 30 000 kronor för ”sin fortsatta musikaliska utveckling och satsning på instrumentet viola. Oline har en musikalisk begåvning och kulturnämnden väljer att stödja hennes dröm och satsning mot en professionell symfoniorkester”.

– Det här känns väldigt kul och ganska oväntat. Jag har spelat altfiol i tio, elva år och planen nu är att studera vidare på folkhögskola och sedan musikhögskola. Jag vill spela i en symfoniorkester, det är det jag tycker är roligast just nu, berättar Oline som spelat en del med Halmstads symfoniorkester.

Stipendiepengarna kommer hon troligen att spendera på en ny viola.

– Detta kom väldigt lägligt för jag har tre hemma nu som jag provar, säger Oline.

Delar på 30 000

Övriga två stipendiater är 22-årige trumpetaren, pianisten och kompositören Adam Sass, ursprungligen från Laholm, som bland annat spelar i jazzgruppen Floats och Isildurs Bane, samt 27-årige trummisen Xerxes Andrén, uppvuxen i Steninge. Även Xerxes är medlem i Isildurs Bane samt Kvartiåtta.

Killarna, som har börjat komponera egen musik ihop får stipendiet för ”sitt arbete med genreövergripande musikaliska äventyr där de arbetar såväl med akustiska som med elektroniska instrument och där improvisationer ligger nära till hands för att framhäva de deltagande musikernas egen karaktär”.

Läs mer om stipendiaterna här:

LÄS MER: Musikcamp avslutar med livesänd konsert

LÄS MER: Technofestival med 30 000 i publik väntar för Halmstadbandet Kvartiåtta

Xerxes prisad vid Revy-SM

Kvartiåtta ger ut album och spelar

Unga musiker har koll på låtarna i Halmstadrevyn

Adam Sass blåser på många scener

Adam Sass är 13 år och har redan skrivit en jazzlåt

Fakta: Halmstads kulturstipendium

Stipendiet har delats ut sedan 1980.

Den som söker måste antingen vara bosatt i kommunen eller ha en nära anknytning till Halmstad genom sin verksamhet.

I fjol valde kulturnämnden att dela ut stipendiet till fyra ungdomar. Linnea Lundborg, Julia Westerberg, Yonas Yigzaw och Gustav Zetterlund fick då 25 000 kronor var.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här