Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Delar av styrelsen. Från vänster: Margareta Movert Hedström, Johnny Westing, Svante Gordh, Torgy Söderberg och Annika Werdelin.

Tusen körsångare på festival i Varberg

41 körer, 1 000 sångare och 15 konserter. Klassiska stycken, plus ett antal nyskrivna. Den 15-16 maj är det premiär för Blanka Varberg Choir Festival.

Från Halmstad kommer Körklangen, Nikolaikören, Kören C.A.T. och Halmstads kammarkör, och från Laholm kommer WiPå-kören.

Det är en ideell förening som står bakom den nystartade festivalen, och en av medlemmarna i styrelsen är Torgny Söderberg.

– Jag är glad över att få vara en del av en så stor kulturell folkrörelse som körsång, säger Torgny, som bidrar med en helt ny komposition som framförs för första gången under festivalhelgen.

– Den heter Låt blommorna blomma, och är en hjärtinnerlig sång för mänsklighetens fromma, som passar in i fredsbudskapet som vi stödjer, fortsätter Torgny.

Han, initiativtagaren Annika Werdelin och Gunnar Törnqvist från Varbergs Kammarkör, utgör programkommittén som planerar de två stora konserterna där Anders Berglund är dirigent.

På fredagskvällen görs en körmanifestation på torget, med hela 1 000 sångare, och på lördagen får även åskådarna i Sparbankshallen göra sina röster hörda.

Då ska operasångaren Rickard Söderberg sjunga Anthem ur Chess och Magnus Johansson göra Puccinis aria Nessum dorma till ett bravurnummer på trumpet. Kompar gör Varberg Big Band och en trio ledd av Diggiloos kapellmästare Leif Ottebrand.

– Vi har valt mäktiga sånger som älskas av många, som Gabriellas sång från Så som i himmelen och Fångarnas kör ur Verdis opera Nebukadnessar, berättar Annika Werdelin.

På fredagen och under lördag förmiddag gör de 41 olika körerna ett 15-tal konserter i Varberg, med fri entré.

– Vi har parat ihop körer som inte känner varandra, tre och tre, så att det blir spännande både för dem och publiken när de sjunger efter varandra, säger Johnny Westling, även han från föreningens styrelse.

Körerna varierar i storlek från Luxorias fyra medlemmar till Alla kan sjunga med 84 (från Träslövsläge respektive Varberg). En halvtimme var får de framträda.

– Vi hoppas att körfestivalen kan bli en årlig tradition, säger Annika Werdelin.

Fotnot: Hela programmet, med samtliga deltagande körer, finns på varbergchoirfestival.se.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här