Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Musikaliskt avsked. Det finns flera klassiska brödratrior i världskulturen, som bröderna Karamazov, bröderna Cartwright – och bröderna Enqvist i Terror Pop som har spelat tillsammans i nästan 33 år. Men nu lägger Sven, Hasse och Joen ner bandet.

Terror Pop tar farväl av scenen

Terror Pop slutar spela. Efter nästan 33 år. – Alla orkar inte satsa lika mycket längre, säger Hasse Enqvist, äldst av de tre bröderna i bandet.

Häromdagen kom det ett mejl till HP:s redaktion med rubriken "Avliden", som jag öppnade med darrande fingrar. Det var dock inte så allvarligt som jag först befarade; ingen hade dött men däremot kan man lugnt ta till en sliten fras: en epok går i graven:

Terror Pop tar farväl och lämnar ett tomrum efter sig på Halmstads musikscen. Bandet har på något sätt alltid funnits, även om vi inte har hört av det så regelbundet.

– Ja, så är det nog. Vi hade gärna velat nå ut mer och uppträda oftare. Men vi har aldrig varit splittrade under alla år, säger Hasse Enqvist när jag ringer upp honom.

Han är trummis i bandet som i övrigt består av hans bröder Sven, gitarr, och Joen, bas och sång. Eller bestod – kanske man ska skriva? Sedan onsdag 20 februari är Terror Pop nedlagt.

– Det går inte längre att få ihop spelandet med privatlivet och det viktigaste är att alla mår bra, säger Hasse.

Bröderna är numera 49, 47 och 44 år och har såväl jobb som familjer.

– De senaste åren har vi haft svårt att få till det – men när vi väl har spelat in eller uppträtt har det låtit jättebra. Så nedläggningen känns lite som att mista en 33 år gammal vän.

Enligt Wikipedia, där uppgifterna har lagts in av bandmedlemmarna, bildades Terror Pop 1 november 1980 i Skogaby, där bröderna växte upp.

– Det var jag och Henrik Påhle som började spela efter att ha varit på en konsert i Halmstad, med antingen Fiendens Musik eller Nationalteatern. Vi var dessutom påverkade av den tidens punkvåg, säger Hasse.

Efter hand kom Sven och Joen med i bandet, liksom gitarristen Leo Carlsson som var med i drygt tio år.

– Men 1991 var vi för första gången en trio, så vi skrotade alla gamla låtar och började på nytt.

Brödratrion har även samarbetat med Camilla och Nalle Bondesson i Sugar Bee under en period, och haft med gitarristen Jonas Heintz (som då hette Westerberg) i Terror Pop 2001–2008.

Men i grunden har bandet handlat om tre bröder från Skogaby, i nästan 33 år.

Det måste vara längre än vad ett normalt äktenskap håller.

– Haha, det är sant. Men vi har haft perioder när vi varken har spelat eller umgåtts så intensivt.

Men ändå... hur har ni kunnat hålla sams så länge?

– Vi har rykt ihop ibland, men det är annorlunda att bråka med bröder. Det finns alltid kärlek kvar i grunden.

Hasse framhåller hur fantastiskt kul det har varit att spela och ger ett exempel.

– Sommaren 1995 uppträdde vi med Gyllene Tider på Stora torg i Halmstad och i ett gatukök i Örkelljunga samma vecka. Det var så coolt med konstrasterna, att spela inför säg 17 000 personer ena dagen och 17 den andra – och det var roligast i gatuköket där vi fick mer kontakt med publiken.

Så vad gör ni nu?

– Jag vet inte, det här är så nytt. Vi började inte spela för att i första hand bli duktiga på våra instrument, utan för att vara med i ett band. Men det är möjligt att vi spelar med andra, säger Hasse Enqvist och tillägger:

– Beslutet att lägga ner bandet är väl inte heller oåterkalleligt. Men för närvarande finns vi inte.

Fotnot. Terror Pop har gjort fyra album: "Three" 1996, "Freak out" 2004, "Guerilla warfare" 2007 och "Put a match to it" 2012.