Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Gör allt själv. För att göra elektronisk popmusik behövs ingen studio: "Egentligen räcker det med en dator, ett musikproduktionsprogram och massa inspiration. Man får inte vara rädd för att blanda grejer", säger Tommy Svensson som spelat in ett helt album i sitt sovrum.

Skolad jazzpianist gör breakbeats igen

Tommy Svensson har gjort konserter i Stockholm, Malmö och Göteborg. Om några veckor spelar han på en klubb i London. Men i morgon lirar han sin elektroniska postrock på hemmaplan, då han och två andra akter uppträder på Kulturparadiset.

På pianot i Tommy Svenssons sovrum står två böcker. Kompositören Lars Edlunds standardverk i gehörslära, "Modus vetus", samt ett tjockt häfte med jazzstandards, i dag uppslaget på "My way" och John Coltranes finfina "Naima".

Men den elektroniska musik Tommy skapar här i rummet hör mer hemma i DYI-traditionen än i läroböckerna. Med en dator och ett musikprogram kan vem som helst bli en autodidakt kompositör och hitmakare.

- Jag har hållit på med det här sedan högstadiet. På fritiden satt jag och gjorde hiphop-beats på datorn, säger Tommy.

På gymnasiet började han spela piano, ett flitigt övande ledde till tre år på olika folkhögskolor som jazzpianist.

- Men i våras tröttnade jag på jazzen och hoppade av. Jag funderade på vad jag ville göra i stället och började pilla med datorn igen. Nu gör jag hiphop-beats igen, men med lite sång på.

Det senaste året har den elektroniska beatmusiken fått ett uppsving. Artister som James Blake och Flying Lotus har tagit sig högt upp på både topplistorna och radiostationernas rotationer. Tommy berättar att det var Flying Lotus som influerade honom att börja göra musik på datorn igen.

- Det är en ny tid för beatmusik. Den är skev och tung, musikaliskt intressant. Jag ville göra grejer igen, men visste inte var jag skulle börja. Sen kom jag på att sång inte är så vanligt i den här musiken.

Tommy är även medlem i postrockbandet Yngling, som gav en konsert på Rotundan i somras. Där har han sjungit en del, vilket bäddade för att ta fram mikrofonen hemma i sovrumsstudion.

- Jag prövade, och det kändes bra att sjunga, äntligen.

Under året har han spelat in ett självbetitlat debutalbum (finns på Spotify). I electronica-världen tycks det finnas lika många subgenrer som det finns utövare, Tommy nöjer sig med att kalla sin stil för elektronisk musik med postrockinfluenser.

Det hörs att du gillar hiphop.

- Ja, jag har ju lyssnat mycket på hiphop och techno. Och de senaste åren har det blivit mycket jazz, det är också en influens.

I morgon fredag kan man alltså höra Tommy Svensson spela live på Kulturparadiset i Halmstad, en konsert där även PMtoyou och Summer Heart uppträder. Bakom artistnamnet Summer Heart finns en annan före detta Halmstadbo, David Alexander.

- Det var David som tog kontakt med Kulturparadiset och frågade om vi fick komma och spela. Om man är trött på den vanliga musiken som spelas i Halmstad tycker jag att man ska gå dit och lyssna.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här