Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/12

Så var Per Gessles smygpremiär

Nej, någon countryversion av ”The look” fick inte publiken på Per Gessles fullsatta smygpremiär på Leifs Lounge i Tylösand. Men väl ”Joyride” med steel guitar och en rad hits i ny kostymering från Gyllene Tider, Roxette och Gessles solokarriär.

– Fantastiskt kul! Det var ju första gången som det här bandet stod på scenen inför publik. Annars var det väl ett typiskt klubbgig med mest hits, men där vi började med ”Min plats” för att liksom visa vad vi har hållit på med på sistone, summerar Per den 70 minuter och överraskande långa smygpremiären.

– Oj, var det så länge?! Jag hade inte alls någon koll på tiden. Så det var inte konstigt att man var lite trött då eftersom vi har repat från morgon till kväll de senaste veckorna.

Jodå, från början 60-talet låtar har nu skalats ner till det som till premiären på Sofiero i Helsingborg nästa torsdag ska vara en färdig låtlista.

– Men ännu är den inte klar. Det är ju ett enda stort pusslande där låtarna ska passa den här bandsättningen, samtidigt som jag naturligtvis vill spela mina största låtar. Sedan är ju en utomhuspublik inte lika tolerant när det gäller mindre kända låtar som en konsertpublik utan de vill ha hitsen.

– Så det blir många ”kill your darlings” för vissa låtar, som Roxettes ballader, har vi inte ens testat ännu, berättar han.

Många var förstås nyfikna på att få smakprov från den kommande sommarturnén ”En vacker kväll”, där Per för första gången i sin karriär, ska bjuda på låtar från hela sin digra låtskatt som den 11 augusti når Halmstad och Brottet.

Och det var alltså öppningsspåret ”Min plats” från den senaste plattan ”En vacker natt” som inledde smygpremiären och följdes av ”På promenad genom stan”.

Men det var med Gyllene Tider-klassikerna ”Juni, juli, augusti” och ”Det hjärta som brinner” som allsången började studsa mellan väggarna inne på ett svettigt Leifs Lounge.

Och sedan rullade det på med den suggestivt snygga ”Första pris” med Malin-My Wall på fiol.

– Det är kanske det som är allra svårast med ett så stort band, att alla skickliga musikanter måste få sin egen plats så att inte allt går in i vartannat, förklarar Gessle efteråt.

För upptill de trogna vapendragarna Christoffer Lundquist (gitarr, sång), Clarence Öfwerman (keyboards), Magnus Börjesson (bas, sång) och Helena Josefsson (sång) har Per denna gång med sig tre nya musikanter, förutom Wall (fiol, sång) även Andreas Wahlbeck (trummor) och Ola Gustafsson (steel guitar, gitarr) där den sistnämndes taggiga gitarrspel och steel liksom Walls fiol också ger en ny dimension.

Efter ”Småstadsprat” när Gessle tar tillbaka påståendet ”jag har förmodligen skrivit för många om Halmstad” med orden ”Nej, det har jag förstås inte. Det var dumt sagt!” dröjer det till sista låten av ordinarie set innan Roxette och ”The look” också hamnar på låtlistan.

Då har det gått 45 minuter, men inte ens efter extranumren ”Dressed for success”, ”Joyride” (med tillhörande ballonger) och ”Sommartider” är det slut trots att det handlar om smygpremiär. 

Det blir ”Här kommer alla känslorna på en och samma gång” också som extra extranummer som i finalen snyggt övergår i ”Flickan i en Cole Porter-sång”.

Så är det en sak som Per Gessle inte har ont om så är det hits till den kommande turnén. Frågan är bara vilka han måste välja bort. För någon ”Bruce Springsteen”, alltså byta ut hela låtlistan från en konsert till en annan, tänker han inte göra.

– Nej, så mycket kan jag avslöja att det blir det inte, skrattar Per.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här