Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Popveteran. Björn Kleinhenz har släppt åtta album och flera ep-skivor. Men nya "The fall of discontent" är skivan som han har lagt ner mest tid på.

Releasefest på Kulturparadiset

Han har släppt åtta album och gjort flera hundra spelningar. Men Björn Kleinhenz har aldrig spelat i Halmstad tidigare. HP träffar en musiker som prövade att leva som hemlös för att göra skivan "The fall of discontent".

- Jag bodde ute på Ringön (ett gammalt nedgånget industriområde) i Göteborg under några dagar förra vintern. Jag sov vid en avställningsplats för containrar och fick söka skydd bäst jag kunde, berättar Björn Kleinhenz om den lite udda inspirationsplatsen.

- Men jag såg till att äta ordentligt innan och efteråt, själva ansträngningen var egentligen inte värre än att ge sig ut i fjällen och vandra några dagar. Det handlade bara om att jag ville pröva på att göra något helt annorlunda.

Avskildhet blev temat för albumet "The fall of discontent", som är Björn Kleinhenz åttonde skiva under eget namn.

Han föddes i Stuttgart i Tyskland och kom till Sverige som fyraåring. Större delen av sitt vuxna liv har Björn bott i Göteborg men för ett halvår sedan flyttade han ner till Halmstad, i samband med att han fick jobb på kulturförvaltningen.

- Jag upplever Halmstad som en rätt välmående och trygg liten stad. Men det kan vara lite svårt att få kontakt med folk, säger Björn.

Han har dock lärt känna flera lokala kulturprofiler och samarbetar redan med ett par av dem. Halmstadkonstnären Jonatan Knut (även aktuell med en utställning på galleri Hedvig, som börjar imorgon torsdag) har formgivit omslaget till skivan och filmaren Jonas Börjesson har gjort videon till låten "Fårö". Den utspelar sig längs med en istäckt Nissan, med hamnens karakteristiska silor som fond.

- Jag tror att Jonas var rätt nervös när vi filmade den. Vi hade aldrig träffats innan och jag drog med honom ned till hamnen och förklarade att min enda tanke med videon var att det inte skulle hända någonting alls i den.

Ska det inte hända något alls? Nej, i Björn Kleinhenz musikaliska värld får tiden gå väldigt långsamt. Känslan i låten "Fårö" är talande för det. Tempot är stillsamt, produktionen avskalad. Som lyssnare lämnas jag med en vemodig och eftertänksam känsla.

- Min flickvän tycker att låtarna är så långsamma att det blir tråkigt. Men själv tycker jag att det är först nu som de börjar bli riktigt bra, säger Björn.

Hela arbetet med skivan har fått ta mycket tid och kraft. Omslaget är en handgjord låda med screentryck. Med i lådan följer också teckningar och fotografier från tiden på Ringön.

- Tidigare har jag nästan spottat ur mig skivor och låtar. Men nu tog jag till exempel ledigt från jobbet en vecka bara för att åka ner till Tyskland och trycka omslaget till skivan. Det är skönt att ha ett projekt som får ta ordentligt med tid och kraft.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här