Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Per Gessle släpper två nya album

Halmstads popkung är på gång igen. I år släpper Per Gessle två album där han sjunger på svenska.

”En Vacker Natt” och ”En Vacker Dag” ges ut på Per Gessles nystartade skivbolag Space Station 12, och albumen släpps 28 april respektive 1 september. Dessutom åker han på turné i sommar med start torsdag 6 juli i Helsingborg.

Per Gessle har länge följt tre spår på popscenen: Gyllene Tider, Roxette och solokarriären, och det är det sistnämnda som prioriteras i år.

”En Vacker Natt” och ”En Vacker Dag” är inspelade tillsammans med popikonens vanliga vapendragare Christoffer Lundquist, Clarence Öfwerman, Anders Herrlin och Helena Josefsson.

I ett pressmeddelande säger Per Gessle att han ville prova en annan studio än Christoffer Lundquists i Skåne, där hans senaste plattor har kommit till, och därför åkte hela följet till Nashville.

– Vi åkte dit ganska förutsättningslöst. Jag var nyfiken på att låta mitt låtskrivande möta Nashville och dess speciella musikkultur som alltid legat mej varmt om hjärtat. Jag ville inte forma materialet för mycket innan vi åkte, jag gjorde bara väldigt enkla akustiska demos. Sen lät vi de lokala musikerna vi anlitade påverka arrangemangen och produktionerna. Det blev helt fantastiskt, säger Per sin fick jobba med musiker som annars spelar med countryikoner som Willie Nelson, Alison Krauss, Dwight Yoakam, Dolly Parton och Linda Ronstadt.

De färdiga albumen innehåller sex duetter, bland annat ”Småstadsprat” med Lars Winnerbäck, som blir första singel från ”En vacker natt” – och utkommer 17 mars.

Andra duettpartners är Halmstaddottern Linnea Henriksson, Gessles evige favorit John Holm och kvinnliga countrysångerskor från Nashville.

De flesta låtarna är skrivna efter att Roxette slutade att turnera våren 2016.

– Jag hade helt plötsligt öppet i min almanacka och började skissa på solomaterial igen. De svenska soloplattorna är lite heliga för mig. Texterna är väldigt viktiga, för att inte säga centrala. De handlar om sådant vi alla går igenom; livets förgänglighet, våra förhoppningar, drömmar och besvikelser, om hur man blir formad av sin tid och sin generation. Varje låt har sin egen historia. Musiken är såklart lika viktig. Det är den magiska fusionen mellan musik och text som gör att en låt sätter sig i hjärnan och i hjärtat hos lyssnaren, säger Per Gessle.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här