Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Digitalt luciafirande från Oskarström.
Lucia och hennes följe i Karin Tellander Nilssons trädgård i Oskarström. Bild: Privat

Oskarström-lucian lussar online i år

Inte ens en pandemi kan stoppa Lucia och hennes följe från att sprida julstämning. I dessa tider lussar hon i stället digitalt, från en trädgård i Oskarström.

”Sankta Lucia, ljusklara hägring. Sprid i vår vinternatt glans av din fägring”, sjunger Oskarströms egna lucia och hennes tärnor och stjärngosse stämningsfullt i en video som blir årets version av Oskarströms luciafirande. Efter många frågor på Facebook om det skulle bli något lussande i år tog Karin Tellander Nilsson från Oskarström initiativet till ett digitalt luciatåg.

– Många har tyckt att det är deprimerande att allt har varit inställt och att man inte skulle få njuta av någon luciasång. Jag har ju rekvisita från vår gamla showgrupp och många av oss har sjungit dessa låtar innan. Det var mycket jobb inför men det var inget som var helt nytt för oss, säger hon.

LÄS MER: Så har luciafirandet sett ut genom åren

LÄS MER: SVT sänder Luciamorgon från Jukkasjärvi

Karin samlade musikintresserade och bekanta för att sätta ihop ett luciatåg, flera av dem har sjungit och uppträtt tillsammans förut men konstellationen var ny. Förberedelserna inför inspelningen har varit intensiva, Karin satte ihop ett program och deltagarna övade var för sig och höll kontakten digitalt. Förra söndagen träffades de i Karins trädgård för att spela in allt i två tagningar.

– Det gick jättebra! Alla fick på sig sina lusselinnen och vi fixade ljus med stormhattar och ställde upp oss.

På luciadagens morgon laddades klippet upp på Youtube för att alla ska kunna njuta av klassisk luciasång. Trots det lyckade resultatet hoppas Karin på att slippa göra en repris nästa år och i stället få framföra de juliga sångerna live.

– Det är så klart att det ska vara live med ett riktigt luciatåg när det är möjligt. Detta var en nödlösning, säger hon.

LÄS MER: Kulturskolan sjunger digitalt för äldre

LÄS MER: Ingen ridande lucia i Laholm i år

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här