Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya utmaningar. Arbetet med Jonas Gardell beskriver Jessica Heribertsson som spännande. – Han har så mycket att säga med det han gör och det är viktiga frågor han lyfter fram.

Miljonpublik för Jessica i Allsång på Skansen

Jessica Heribertsson från Varberg får en miljonpublik i kväll, när hon sjunger duett med Jonas Gardell i Allsång på Skansen. I höst medverkar hon i Gardells nya show i Stockholm.

Allsångsprogrammet med Måns Zelmerlöw är landets i särklass mest populära tv-program. Omkring 1,5 miljoner tittare såg det senaste avsnittet.

– Det går överhuvudtaget inte att tänka på att det är så många som tittar, man får bara slå undan de tankarna, säger Jessica Heribertsson.

Så du ska bara tänka att det är en vanlig dag på jobbet?

– Nej, jag kommer att vara skitnervös innan. Jag har varit med i till exempel ”Så ska det låta” och i morgonsoffan på TV4. Men ”Allsång på Skansen”, det är jättestort!

Låten Jessica och Jonas Gardell ska framföra är ”Mitt enda liv” ur soundtracket till hans kritikerhyllade serie ”Torka aldrig tårar utan handskar”. Sången som spelas i samband med karaktären Påls något speciella begravningsscen i det sista avsnittet.

– Det är en slags hyllningssång till livet kan man säga. Men eftersom Jonas får nya idéer hela tiden så har jag fortfarande ingen aning om vad som ska hända på scenen.

Jessica träffade Jonas Gardell när hon medverkade som sångerska i föreställningen ”En helkväll med Jonas Gardell” som sändes i SVT i februari och när det blev klart att han skulle sätta upp sin nya show ”Mitt enda liv” till hösten så ville Jonas ha med Jessica som en av tre sångerskor.

– Jag fick ta ledigt från ”Rock of ages” (musikalen hon medverkat i under våren på Chinateatern i Stockholm med bland andra Johan Rheborg). I vanliga fall skulle jag aldrig avbryta ett pågående jobb. Men producenten Bosse Andersson (från Falkenberg) har varit jätteschysst och låtit mig göra det.

Vad betyder ett sådant här projekt för dig, som framför allt sysslat med musikaler tidigare?

– Det innebär att det faktiskt är jag själv som står på scenen under mitt eget namn. Som musikalartist har jag alltid kunnat gömma mig bakom karaktären jag spelar, men nu är det jag själv som ska stå där och sjunga. Det känns skojigt men läskigt.

“Mitt enda liv” är uppbyggd kring Jonas Gardells monologer blandat med musikaliska nummer.

– Jonas beskriver själv showen som att man får vara med honom bokstavligen från födseln ända till döden, med ”en massa fyrverkerier och pangpang” däremellan.

– Han har en förmåga att skapa ett drama som är som en berg- och dalbana från seriösaste allvar till värsta larveriet, säger Jessica.

För musiken svarar bland andra Fredrik Kempe och utöver Jessica medverkar ytterligare två sångerskor på scenen; Joanna Perera och Johanna Eriksson samt sex kompande musiker.

Efter “Allsång på Skansen” ska ensemblen framträda med låten under Pridefestivalen.

– Jag tror att allas relation till Jonas Gardell ändrades i samband med ”Torka aldrig tårar utan handskar”, den var helt fantastisk. Själv bölade jag som en gris när jag såg den. Serien tar den här hemska verkligheten och kastar den rakt i ansiktet på dig. Helt ocensurerat på ett väldigt bra sätt.

Jessica tror att arbetet med dramatikern, författaren och artisten Jonas Gardell kommer att ge henne mersmak.

– Jag älskar att göra komiska roller i musikal, men där ska man som regel få publiken att skratta och karaktärerna är ofta stereotyper. Den här gången får jag göra något som har helt annan tyngd. Något som verkligen känns viktigt.

Fotnot. “Mitt enda liv” har premiär 3 oktober på Maximteatern i Stockholm.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här