Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mångfald av operor hittar hem i Halland

På torsdag ljuder sköna toner inne på Halmstads teater. Då går stadens första operafestival av stapeln med ett tredagarsprogram fullt av både nyskrivna verk och klassiska sånger.

Halmstad ska få en ny sommartradition. Det var tanken när Kulturförvaltningen och Kultur i Halland kläckte idén om att dra igång en festival speciellt inriktad på opera och sång.

Hedvig Jalhed, själv operasångerska från Halmstad, är konstnärlig ledare för Halmstad Opera & Vocal Festival, som pågår från torsdag till lördag.

– Det har visat sig finnas intresse för sommaropera och vi vet att operasändningarna från Metropolitan på Halmstads teater har varit populära. Jag tror absolut att festivalen fyller ett tomrum, säger Hedvig.

Alla nordiska länder är representerade i konserter och föreställningar, som till exempel i den nyskrivna operan ”Det dybeste sted” som hade urpremiär i Helsingör för en knapp månad sedan. Där står en dansk för librettot, en islänning för scenografin och hallänningen Daniel Hjorth för musiken.

– Vi ville både bjuda in etablerade operanamn och sådana som är nya och på väg ut. Det finns många ex-hallänningar som arbetar med opera, jag kan komma på ett 20-tal och detta blir lite som en hemvändarhelg för dem.

Festivalen kretsar inte enbart kring opera; tanken är att bredda utbudet och ge utrymme för en mångfald av konstnärliga röster.

Hedvig hoppas på ett återkommande sommarevenemang som står sig i konkurrensen av operafestivaler som finns sedan tidigare.

– Vi har redan märkt av ett intresse från artister i hela Norden. Operapubliken är också van att resa så jag tror att Halmstad får många nya besökare de kommande dagarna.

Förutom att ansvara för det konstnärliga urvalet på tredagarsfestivalen ska Hedvig själv uppträda under torsdagens invigningsceremoni. Den bjuder på ett flertal klassiska stycken som sjungs av fem halländska operaröster utöver henne själv.

– Där är vi lite som ett gäng coverartister. Men festivalen är större än så, vi har inte bara barockens välkända repertoar utan också mycket nyskrivet och okänt material. Vi vill visa på att opera kan ha flera ansikten.

Det klassiska kulturarvet lever kvar i operavärlden men Hedvig Jalhed själv är mer intresserad av att skapa morgondagens kulturarv.

Hon arbetar till vardags med modern och alternativ opera och menar att ett nyskrivet libretto säger mer om vår tid än ett äldre verk. Den oinsattes bild av vad opera är kommer därför att utmanas ordentligt vid helgens festival, om man får tro Hedvig.

– Många förväntar sig stiliga 1700-talskläder och att det ska låta på ett visst sätt. Då kan man bli förvånad när man går och ser en opera där sångarna uppträder i jeans och discobelysning. Men det är alltid kul att bjuda på överraskningar!

Bild: Daniel Ekbladh

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här