Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Musikveteran. 60-årsjubilerande Lill-Babs tar hjälp av Fredrik Larnemo på Recordia som också jubilerar. I 25 år har musik spelats in här.

Lill-Babs spelar in nya skivan i Varberg

Den närmast legendariska sångerskan Barbro "Lill-Babs" Svensson slår inte av på takten. Just nu är hon i Varberg för att spela in en skiva inför hennes kommande turné.

Den absolut vanligaste frågan Lill-Babs, 76 år, får är "hur orkar du hålla på?".

- Vad tror du själv? Det kan inte vara för att jag tycker att jag är dålig i alla fall, säger hon och spänner ögonen i mig. Jag har hållit på i 60 år och har aldrig "gjort comeback" en enda gång!

Det är hektiska dagar för Barbro Svensson och hennes band. De anlände till Varberg sent i måndags kväll och har bara tre dagar på sig att spela in ett helt album hos Fredrik Larnemo på Recordia.

- Igår (läs: tisdag) spelade vi in sju låtar, det blir intensivt. Och vi spelar in allting live, det är så roligt att gå in alla tillsammans och bara köra, säger hon.

Lill-Babs avbryter sig själv flera gånger för att lyssna på tonerna som strömmar från kontrollrummet på Studio 1. Låten är "The midnight sun will never set" av Quincy Jones och sångerskan lägger pannan i djupa veck. Det är som om hon kritiskt analyserar varenda stavelse och ton.

- Jag kan tycka att något är bra, men det är så skönt att faktiskt höra det av andra. När någon i bandet skiner upp i ett stort leende och gör tummen upp då känner jag bara "Yes!", säger hon.

Alla låtarna ska vara med i en ny show där hon firar 60 år som artist tillsammans med Lotta Bromé och Benneth Fagerlund (turnén startar i oktober, i skrivande stund oklart om den kommer till Halland). Samtliga sånger är stycken som har påverkat Lill-Babs liv på ett eller annat sätt.

- Till exempel "The midnight sun will never set", den dedikerade Arne Domnérus till mig under en kväll på Konserthuset i Stockholm 1958. Jag tyckte den var jättefin, men har inte vågat sjunga den själv förrän nu.

På skivan ryms allt från buskis till visa, jazz, folkmusik och berättande textstycken.

Hon har varit en av Sveriges mest älskade popsångerskor under flera decennier, det har skrivits spaltkilometer om henne i skvallerpressen och hon har synts både som programledare och deltagare i mängder av TV-program. Men intrycket man får är allt annat än att Lill-Babs känner sig klar.

- Det är det här med texterna jag älskar. Att jag får en fantastisk text att förmedla vidare till dig och sen se om du blir rörd eller om du garvar. Vi har haft så fantastiska författare i det här landet, som Beppe Wolgers, Lars Forssell och Barbro Hörberg.

Jazzigt sväng ljuder ur monitorerna på Studio 1: "Ge dig tid att göra allt som du drömt/för tiden går så fort/och plocka fram det där du trodde du glömt/och ångra aldrig någonting du gjort" sjunger Barbro "Lill-Babs" Svensson i "Full orkan".

- Jag har haft planer på att sluta i tio år nu och mina barn skrattar bara när jag tar upp det. Men det är få förunnat att hålla på med något i 60 år utan att tröttna. Och jag är fortfarande hungrig!

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här