Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Johnny Johannesson är Black Cobra Of Death

Musik har han alltid gillat, precis som han länge intresserat sig för cosplay och science fiction. Nuförtiden lägger Johnny Johannesson mycket energi på projektet Black Cobra Of Death – och det är folk från hela världen som lyssnar på hans låtar.

Johnny Johannesson har nog alltid haft lite udda intressen i livet. De sista åren har han bland annat ägnat sig mycket åt cosplay. Det går ut på att man klär sig i dräkter och accessoarer för att föreställa en specifik figur eller idé. Ofta bär man dräkterna vid fotograferingar eller olika evenemang.

LÄS MER: Johnnys påve har många fans

Johnny har mest klätt ut sig till Papa Emeritus – scenfiguren som svenska hårdrocksbandet Ghosts sångare gestaltar. Eller så har han klätt ut sig till olika Star Wars-karaktärer. Över hela världen finns fans som hängivet följt ”Papa of Halmstad”, som Johnny kallat sin påve, på sociala medier.

– Men nu har det inte varit några science fiction-mässor på grund av pandemin, så det intresset har legat lite på is ett tag. Fast jag väntar faktiskt på en ny Ghost-dräkt från USA, det är en tjej där som ska sy åt mig.

Vad kostar en sådan dräkt ungefär?

– Den här går nog på 10 000, det är klart att det är mycket pengar. Samtidigt vill man ha det allra bästa.

En del jag gör skulle jag kalla för dansmusik, annat för meditativt.

Har tolv färdiga låtar

Men nu var det inte cosplay det här reportaget skulle handla om, utan om Johnnys musikprojekt Black Cobra Of Death. Sedan 2018 har han lagt mycket tid på att spela in elektronisk musik som sedan släppts på Spotify.

Totalt har det blivit 16 låtar som sammanlagt lyssnats på 110 000 gånger. De som streamar Johnnys musik finns i hela världen, från USA till Thailand och Sydamerika.

– Jag har faktiskt ytterligare tolv färdiga låtar som jag planerar att släppa det här året och nästa. Plus att jag gör mina egna videos på Youtube.

Musiken skapar Johnny framför datorn, där kommer låtarna till honom. Han beskriver själva skapandeprocessen som att han ”testar om det låter bra, hittar något som gör det, fastnar för det och kör vidare.”

– Det blir en verklighetsflykt. En del jag gör skulle jag kalla för dansmusik, annat för meditativt. Det blir utlopp för känslor, både glatt och ledsamt.

– Ibland lägger jag på lite sång eller akustisk gitarr också, men mycket är bara instrumentalt och elektroniskt.

När man var ung drömde man om att bli rockstjärna och att kunna leva på musiken.

Mer äkta förr

Johnny är född och uppvuxen i Villshärad strax norr om Halmstad. I vuxen ålder har han bott i centrala stan och spelat i flera olika lokala band. Först var det rock med Lobotomized Youth och Johnny and The Sweet Inspirations, sedan blev det singer-songwriting på egen hand med en akustiskt gitarr.

– På ett sätt är det bra att allt sker digitalt nu, det är lättare att få spridning på sin musik. Samtidigt kändes det mer äkta förr. Jag köper själv gärna vinylplattor.

Vad gäller framtiden tänker Johnny fortsätta satsa på sitt aktuella musikprojekt. Samtidigt förefaller han vara en ganska ombytlig person – vad som sker i livet inom fem år går inte att veta säkert.

– När man var ung drömde man om att bli rockstjärna och att kunna leva på musiken. Nu gör jag musik av andra anledningar. Det är mest för min egen skull.

Fakta: Johnny Johannesson

Ålder: 40 år.

Gör: ”Jobbar.”

Bor: I lägenhet på Rotorp i centrala Halmstad.

Familj: Sambon Anna.

Förebilder inom musiken: Ghost, Nirvana, Smashing Pumpkins, Prince, Michael Jackson med flera.

Aktuell med: Släpper nya singeln ”Find your way” på Spotify och andra streamingtjänster den 9 april.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här