Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Izabelle Norén bakom Izhav släpper ny musik – ”tillsammans”

Efter en resa runt jorden hittade Izabelle Norén till Unnaryds skogar. Här i naturen hittar hon inspiration till musiken. Nu släpper hon sin första ep under artistnamnet Izhav.

Izabelle Norén växte upp i Halmstad. Sedan drygt fyra år tillbaka är hon bosatt på landet i Unnaryd där hon bland annat skapar sin egen musik. Ett intresse som växt fram under senare år.

– Jag började rätt sent. Jag var 15 år när jag höll i en gitarr första gången. Sen hamnade jag av en slump i en gymnasieklass med inriktning på samhälle och konstnärligt skapande, säger hon och fortsätter:

– Tillsammans med en klasskamrat började jag skriva och producera musik. Så det var väl genom Foureyes med Johan Kegg som allt sattes igång. Vi lärde från varandra.

Det var även under gymnasietiden som Izabelle Norén fick upp ögonen för gatumusik.

Efter många obesvarade frågor om livet begav hon sig ut på en fem år lång resa, där hon livnärde sig som gatumusikant och liftade runt i hela världen. Från Himalayas bergstoppar till den amerikanska södern och vidare till den franska landsbygden.

– Musiken jag skrev under tiden jag reste blev ett sätt för mig att processa alla upplevelser och tankar, säger Izabelle Norén.

Hittade du svaren du sökte under resan?

– Ja, men samtidigt väcktes också ännu fler. Och jag hoppas att frågorna om livet aldrig kommer att ta slut.

– Det finns de som säger att det kan kännas jobbigt att avbryta en resa för att återgå till ”det riktiga livet” eller ”verkligheten”, eller vad man nu vill kalla det. Jag ser det inte som att min resa avbröts, utan att den här tiden efter är en del av det. För mig handlar det om att öppna upp för ett nytt sätt att leva livet på. Följa intuitionen och det som känns rätt för mig, och inte skapa ett liv som jag tänker att någon annan vill att jag ska leva.

Nu jobbar Izabelle Norén med ett soloprojekt. Under artistnamnet Izhav har hon tidigare i år släppt två låtar. ”Catch the Sun” och ”Berätta”. Fredag den 26 mars släpper hon epn ”Saman”, som förutom singlarna innehåller ytterligare tre låtar. En skiva med flerspråkigt innehåll kanske inte tillhör vanligheten, men för Izabelle är kombinationen en självklarhet.

– Språket är en stor del av mig, och jag har pratat engelska under en lång tid. I det engelska språket lever en annan del av min identitet. Det hade varit onaturligt att begränsa mig till ett språk, för det är så mycket som existerar där innanför.

För Izabelle har soloprojektet aldrig handlat om att göra någonting själv, utan snarare tvärt om.

– Det har varit ett sätt att bli mer flexibel för att kunna samskapa och samarbeta med andra så mycket som möjligt. Därför har epn fått namnet ”Saman” – som betyder ”Tillsammans” på isländska.

Hon beskriver att en del av hennes drivkraft och inspiration till musiken har varit att koppla musiken till naturen, och naturen till människan.

– Att koppla människa till natur tror jag är en viktig pusselbit för att ta oss an de utmaningarna vi står inför i världen idag. I många år har vi försökt separera oss från naturen genom att ställa oss över den, men nu märker vi att vi inte har en chans när hon slår tillbaka, säger Izabelle.

Detta är något hon försöker spegla både i sina texter, men också i det bildliga och visuella. Till låten ”Catch the sun” har Izabelle, med stöd från Region Halland, skapat en musikvideo.

– Mitt mål med den var att bjuda in till den vackra naturen som finns runt om i Halland. Denna gång i Hylte kommun, säger hon.

Izabelle har själv stått för idéerna, regin och redigeringen bakom musikvideon.

– Det var Jonatan Allendorff som stod för själva filmandet. Sen var det de fantastiska skådespelarna Hampus, Lova och Alvar som skapade magin – på det sättet som bara barn kan. Medan Tulda Nielsen såg till att allt flöt på med mellanmål och sånt. Jag tycker att det känns fint att kunna ta in och använda kunskaper från olika håll, säger Izabelle.

LÄS MER: Izabelle Norén har klurat ut hur hon vill leva sitt liv

LÄS MER: Här lever livemusiken – trots coronakrisen

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här