Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Hiphopartisten Gjimmy åkte på inspirerande rundresa i USA

Rapparen och hiphopartisten Gjimmy åkte i somras till USA för att hitta inspiration till sitt kommande album. På resan hann han även med att spela in en dokumentär.

Gzim Kastrati, eller Gjimmy som han valt att kalla sig som artist, är fortfarande trött efter den långa roadtripen i USA när vi möter honom nere i hans nybyggda studio i centrala Halmstad. Det är här han tillsammans med sin producent Fresh Mode har färdigställt debutalbumet ”The Gjimmyshow” som kommer släppas på digitala medier i slutet av november, om allt går enligt planerna. Dokumentären, med samma namn, släpps något tidigare.

Tanken med kombon platta och dokumentär är att skapa en helhetsbild av artisten och låtskrivaren Gjimmy.

– I dokumentären får man följa mig i hur jag arbetar och hur jag hittar min inspiration. Man får också en inblick i lite av min uppväxt i småländska Gislaved. Naturligtvis finns det en hel del klipp från vår roadtrip i USA också. Tanken med dokumentären är helt enkelt att de som tittar ska få en känsla om varför jag gör det jag gör, förklarar Gjimmy.

Trots att Gjimmy hämtar mycket av den inspiration han söker i hemstaden Halmstad så berättar han att den två månader långa resan till USA kändes nödvändig inför färdigställandet av ”The Gjimmyshow”. Under resan besökte han tillsammans med sin manager och projektansvarige Liridan en rad platser och städer med stark anknytning till hiphopmusiken. Roadtripen gick genom städer som New York, Detroit, Miami, Orlando, New Orleans, Atalanta, Las Vegas och Los Angeles.

– Vi ville gå tillbaka till hiphopmusikens rötter och ta del av det engagemang och den samhällskritik som hiphopen speglar i USA. De allra största hiphopartisterna och flera av mina förebilder har levt på de platser vi besökte. Varje ställe vi besökte hade något nytt att tillföra och berätta, förklarar Gjimmy som dessutom hittade det sound han sökt inför färdigställandet av den nya plattan.

– Vi fick mycket inspiration när vi arbetade i studior med hiphopartister i USA. Först blev man nästan lite skraj när man såg dem, för de har en väldigt hård framtoning, men musiken förenade oss på ett underbart sätt, säger han.

Nu hoppas Gjimmy att plattan och dokumentären, som för tillfället håller på att klippas, ska få den genomslagskraft man hoppats på. Musiken är han fåordig om eftersom han vill överlämna så mycket som möjligt åt lyssnarna.

Trots detta beskrivs plattan som positiv med ett personligt sound. Gjimmy skriver all sin musik på svenska och texterna handlar om allt från förhållanden till olika samhällsfenomen.

– Mycket av min inspiration kommer omedvetet när jag rör mig ute, sedan när jag sitter i studion och jobbar kommer intrycken fram som en slinga eller ett beat. Samma sak gäller texterna, förklarar han och avslöjar att han är perfektionist när han jobbar.

– Det var lite enklare när man spelade i band eftersom man var flera som delade på ansvaret. Nu när jag jobbar ensam vill jag vara hundra procent nöjd innan jag släpper något. Det får inte bara vara ”sådär bra”, säger han.

Artikeln publicerades ursprungligen i Halmstad 7 dagar.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här