Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En två tre fyr! Den 22 april öppnar Liseberg dörrarna till Klubbland, den nya utställningen om Håkan Hellström.

Hellströms nya hem på Liseberg

Ut med Evert Taube. In med Håkan Hellström. Den 2 april släpps de första biljetterna till Lisebergs nya Håkanmuseum. – Detta är Håkans tempel, säger parkens pr-chef Katarina Warnström.

Sjömanskostymer och gitarrer. Planscher och fotografier. Skyltar, skivomslag och såklart massor av musik kommer att möta besökarna på Klubbland, Lisebergs nya museum tillägnat Håkan Hellström som invigs i samband med att parken öppnar för säsongen den 22 april.

Men där ska inte bara finnas musik och gamla prylar. Klubbland ska vara så engagerande, intensivt och interaktivt att man på Liseberg helst vill undvika ordet ”museum” helt och hållet. Det skickar fel signaler.

Dels för att Håkan Hellström bara är 42 år gammal, och med en betydligt aktivare karriär än Bockstensmannen, dels för att Klubbland ska vara mer av en upplevelse och en attraktion än en samling med föremål. Även om det knappt fanns några föremål alls på plats när GP besökte Klubbland. Med tio veckor kvar till premiär ser det mest ut som en byggarbetsplats.

– Det är ingen fara. Vi kommer att bli klara. Det är gott om tid kvar, försäkrar Lisebergs pr-chef Katarina Warnström när vi tagit hissen upp till andra våningen där en stor och 160 graders välvd bioduk kommer att kickstarta Klubbland och dra in besökarna i Håkan Hellströms värld.

– Det ska vara som en woweffekt! Ett första möte med Håkans Göteborg, berättar danske Mikkel Sonne, designansvarig för Klubbland.

Därefter leds besökarna genom en rad olika rum som alla tillägnas varierande delar av Håkan Hellströms liv. Först handlar det om uppväxten på Nitaregatan i Västra Frölunda och hans liv från 1974 fram till genombrottet för 17 år sedan.

Ett helt rum tillägnas också Håkan Hellströms relation till Jazzhuset och klubbar som Gump och Lolita, berättar Mikkel Sonne och pekar mot ett speciellt hörn.

– (skratt) Där ska Håkans första sjömanskostym hänga! Det var nämligen på Jazzhuset som han först klädde sig på det sättet.

Som dansk är Mikkel Sonne framförallt imponerad av Håkan Hellströms visuella språk och förutom musiken som löper genom hela Klubbland kommer det även att finnas mycket rörliga bilder, musikvideor och liveklipp från olika konserter. Även Håkan Hellströms omgivningar och hans år som trummis och basist kommer att lyftas fram.

– Vi presenterar den musik och det populärkulturella klimat som format Håkan, punk, metal, skatekultur, allt som han varit inspirerad av. Vi berättar också om åren med Broder Daniel och Honey is Cool, säger Mikkel Sonne.

Klubbland slår upp sina dörrar 22 april och kommer att vara öppet hela sommaren och under Lisebergs Halloween- och julfirande. Sedan stängs utställningen och dess framtid är oklar.

– Mycket kommer att rivas på Liseberg framöver. Vi får se vad som händer, säger nöjesparkens evenemangsproducent Zeth Pilevång.

FOTNOT: Evert Taubes värld, den utställning som tidigare fanns i Klubblands lokaler, är nerpackad och bortforslad. Den göteborgska nationalskaldens gamla manuskript och andra föremål som Liseberg fick köpa av Evert Taubes dödsbo – mot löfte om att de skulle placeras på ett museum – är nu till salu.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här