Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hampus Carlsson är ett bedårande barn av 90-talet

I morgon torsdag släpper Hampus Carlsson sin nya singel ”90talskidz". – Det handlar om att växa upp och att våga låta bli – på vissa plan, säger Halmstadartisten.

Det är inte svårt att lägga märke till Hampus Carlsson i mängden, det är snarare omöjligt att låta bli.

I en tidigare HP-artikel kallade jag honom för ”popens påfågel”, och det gäller även denna dag:

Han är klädd i orangea byxor och hans övriga brokiga klädsel innehåller så många färger att den för tanken till prunkande rabatter med nyss utslagna vårblommor.

Vi träffas vid järnvägsstationen i Halmstad, en logisk plats eftersom Hampus just nu bor i Göteborg men ofta pendlar till barndomsstaden (han är uppväxt i Snöstorp).

– Jag kommer hit för att jobba tillsammans med Charlotte Libäck, i anslutning till Dramalogen. Vi har en workshop om jämställdhet, normer och queer, säger Hampus.

Vad gör du i Göteborg?

– Jag bor i Gamlestan och har spelat in i olika studior. Dessutom uppträder jag, antingen med förinspelad elektronisk musik eller med mitt band, där bland annat saxofonisten Daniel Örtegren Desai från Halmstad ingår.

Hampus förbereder sig för flera spelningar i sommar vid festivaler och klubbar, och en av låtarna blir med säkerhet den nya singeln ”90talskidz”.

– Jag är född -91 och sången handlar om att vara sig själv, även när man går in i vuxenvärlden. Visst ska man växa upp och ta ansvar, men man måste även kunna fortsätta njuta, säger Hampus som i refrängen bland annat sjunger:

”Njut nu, innan konsekvenser/får dig att en bygga en mur och sätta gränser”.

Det låter som om du varnar för Donald Trump.

– Ja, men låten skrevs innan han blev aktuell.

Hur skiljer sig ”90talskidz” från dina tidigare singlar?

– Den har mer elektronik och syntar, och jag tycker att jag hittar en tydligare kärna – det som är jag själv – för varje låt jag skriver.

Hampus singeldebuterade och fick ett mindre genombrott 2013 med ”Sommarplågor”, och därefter har det blivit flera singlar och en ep.

Till hösten planerar han att ge ut sitt första album, men först väntar många spelningar vid festivaler och klubbar – till att börja med klubbfestivalen i Växjö 12 maj och Lunds Pridefestival 20 maj.

Hur blir det med Halmstad?

– Jo, vi kommer till Tillsammans fredag 2 juni.

Tämligen många Halmstadbor hörde Hampus fredag 2 december förra året, när han spelade runt om i stan, på 25 platser under 20 timmar – till förmån för Musikhjälpen.

– Det var en märklig upplevelse, det kändes som det längsta dygnet i mitt liv.

25 spelningar på ett dygn är kanske en bra idé, för oss som tycker att livet är för kort?

– Ja, alla borde prova det.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här