Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Budskap. Just nu är Iman aktuell med låten We are, skriven tillsammans med Lilla Namo för Världens Barn.

Gör musik som bryter normer

När artisten, låtskrivaren och producenten Iman gör låtar under eget namn lämnas ingenting åt slumpen.

När en killkompis läste texten till Imans låt Sugar Deluxe för första gången blev han nästan lite obekväm. Men det var nog meningen också. Texten kom nämligen till efter noggranna efterforskningar kring vad stora amerikanska manliga artister egentligen sjunger om i sina låtar.

– Jag tittade på band och artister ur olika genrer, som One Direction och Trey Songz. Vad sjunger de mer exakt? Det jag kom fram till är att det kvittar om musiken är ”barnvänlig” eller inte, de sjunger alltid om tjejer som objekt. Det gäller såväl Justin Bieber som stora r’n’b- artister som checkar av kriterier som tjejer ska uppfylla hela sina låtar.

När Iman hade en anteckningsbok full av exempel, bestämde hon sig helt enkelt för att vända på steken och skriva en text där killen var objektet i stället.

– Jag ville inte att det skulle bli för satiriskt eller ironiskt, utan ganska subtilt. Det var så himla spännande att sjunga på det sättet.

– Jag vill att den som hör Sugar Deluxe ska tänka ”Jaha, hon sjunger om en kille som hon tycker är snygg men som måste leva upp till hennes standard”. Kan man göra så?

Som soloartist är det viktigt för Iman att hennes musik bär på ett budskap som hon kan stå för.

– Jag förstår mig inte på människor som bara lyssnar på musik om att festa, till exempel. Det kan såklart också behövas, men i mitt fall vill jag att texten ska betyda något. Musik kan verkligen ta en igenom svåra perioder och understryka glada situationer.

Uppvuxen med två musikaliska föräldrar har hon haft musik nära sig i hela sitt liv. Hennes pappa är artist i Gambia och hennes mamma är producent och sångerska.

Hon har hållit på med teater, dans och måleri, men i gymnasiet blev det dags att välja spår på riktigt.

– Jag gillar att ha många bollar i luften, men när jag kände att jag behövde välja var det inte svårt – det blev musiken.

Bredvid sin egen karriär, skriver Iman låtar till andra och hon står bakom bland annat Zara Larssons superhit Lush Life.

– Jag skriver inte på samma sätt till andra som till mig själv. Jag har mindre prestige som låtskrivare.

Sugar Deluxe släpps i november och nästa år kommer hennes första EP. För ett år sedan hittade dess utom mannen bakom American Idol och X Factor, Simon Cowells management en av Imans gamla låtar på Youtube och blev eld och lågor.

Låten, som heter High for you, ska nu släppas i England tillsammans med producenten Kid Arcade.

– Det är så himla konstigt att de hittade den. Vi satt och skickade ut låten till musikbloggar när den precis var klar, men deras management lyckades hitta den på Youtube av alla ställen. Jag fattade ingenting när de ringde och ville att vi skulle komma över till England, säger Iman.

Kanske är det en dubbelkarriär på gång?

– Javisst, man kan inte ha för många karriärer! Jag tycker inte att det är fel att sikta högt. Folk har börjat gå ifrån att kvinnliga artister måste vara snygga och sjunga fint, säger Iman.

– I dag finns det så många som har saker att säga, som har tyngd och pondus i Musiksverige. I framtiden vill jag fortsätta på den vågen. Jag vill själv kunna lyfta fram grymma tjejer och göra det till en norm mer än ett undantag.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här