Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Falang följer popens vindar

Falang har inom loppet av ett år hunnit släppa fem singlar. Den senaste, "Summersun", ligger just nu på "P3 Osignat". EDM- och popduon från Halmstad vet vad som krävs i den kommersiella musikbranschen.

Det är tydligt att en stor del i musikskapandet för 20-åringarna Tellus Lejd och Truls Nilsson, som tillsammans utgör Falang, är att förutse och anamma popmusikaliska trender.

– Kommer det en ny trend måste man vara där, säger Truls Nilsson och beskriver sommarens EDM-sound som "tropical", präglad av förvrängda röster och djupa basgångar.

Falangs senaste låt, "Summersun", som släpptes i juni följer det mönstret och tajmade den nya trenden väl.

– Vi var inte sena i alla fall, säger Tellus Lejd och berättar att han hela tiden funderar på vad som kan bli populärt härnäst.

"Summersun" ligger i skrivande stund på plats fem på radioprogrammet "P3 Osignats" lista, där musiker utan skivkontrakt kan tävla om att få sin låt spelad i radio. Folkets röster avgör vilka.

– Det är viktigare att vara kvar på listan i fem veckor än att vinna, så att låten hörs mer, menar Tellus.

Truls och Tellus har känt varandra sedan sjuan på Brunnsåkersskolan. Under tredje året på Sturegymnasiet upptäckte de en gemensam önskan om att skapa elektronisk popmusik. Falang bildades och i oktober förra året släpptes första låten, "Spread love".

Att sakna skivkontrakt har inte varit ett problem för duon, men de skulle inte tacka nej till ett om rätt anbud kom. Nu betalar de en årsavgift på 100 kronor per ep till den digitala musikdistributören Spinnup, som i sin tur lägger upp låtarna på musiktjänster. Låt nummer två, "IUWE", var dock gratis.

– Vi fick ett erbjudande av Spinnup att lägga ut en kostnadsfri ep före en viss tid, så "IUWE" slängdes ihop väldigt snabbt, säger Truls.

Det framstressade arbetet blev lyckat. Låten har i dag drygt 240 000 lyssningar. Därmed är "IUWE" Falangs hittills största framgång.
– Vi blev skittaggade efter det och byggde ett inspelningsrum i min källare. Sedan har det bara rullat på, berättar Tellus.

Duon beskriver sina influenser som väldigt skilda. Truls lyssnar mest på mainstream pop och Tellus på suggestiv musik. I skapandeprocessen bidrar det till att de kompletterar varandra väl.

Truls, som har studerat på musiklinje, innehar den teoretiska rollen, medan Tellus utför det praktiska på datorn. Ambitionen med Falang är att det ska skapa inflytande. Truls och Tellus hade gärna producerat musik även åt andra. Men närmast kan vi vänta oss fler låtar från duon.

– Nu ska vi hitta nästa trend, säger Truls.

– Nej, vi ska skapa den, påpekar Tellus.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här