Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/12

Europe erövrade Solgården

RECENSION: Solgården i Tylösand är välfylld. Europe går ut i rökdimman på scen. Joey Tempest tar ton, klädd i en nitprydd skinnskjorta som är så där lagom uppknäppt. "War of Kings", titellåten från senaste albumet inleder festen. "Hole in my pocket", från samma platta, följer.

"Rock the night" startar kvällens första allsång. Tempest försöker till och med, utan större framgång, få en förnärmad säkerhetsvakt att sjunga med. Och när man nästan kan tro att vi är på Skansen påminner Tempest: ”Halmstad! Sveriges pärla! Sicket välkomnande, trots att vi är från Stockholm”. Publikfrieriet mottas väl och konserten fortsätter med "Scream of anger".

De inledande låtarna glider Europe igenom på ren rutin – det är klanderfri semesterhårdrock. En halvtimme in behöver Tempest bara hålla fram micken för att mer allsång ska uppstå när publikvärmaren "Carrie" omfamnar såväl de inbitna fansen i klungan framför scen som semesterfirarna upp mot backen. 

I "Sign of the times" presenterar sig gitarristen John Norum på allvar. I instrumentala "Vasastan" ger han, i sällskap av en rökmaskin på högvarv, en soloshow av rang. "The girl from Lebanon" och "Ready or not" skapar ett headbang-party. Norums löjligt säkra solon tar över alltmer och får vuxna människor att spela luftgitarr. En stund senare får också Ian Haugland visa vad han ensam kan göra med ett trumset. För mycket show kan man tycka, men publiken gillar det.

”Nu behöver vi era händer igen”, utbrister Tempest och publiken lägger undan sina luftgitarrer. "Superstitious" rullar igång. Tempest snurrar mickstativet, stannar det uppochner och skakar det i takt så att micken nästan slår i skrevet. Låten går sedan in i Bob Marley-dängan "No woman, no cry". Och det otippade mellanspelet skapar, föga förvånande, allsång. Under "Cherokee" klappar Solgården i takt och "Days of rock n roll" får avsluta festen. Europe går av efter en konsert som känns gjuten för Solgården.

Men publiken anar något. De kollar på varandra. Det saknas en låt. Men det är inget "En gång till!" som hörs. En och annan i publiken måste ha sett ett visst lands matcher i fotbolls-EM. För den isländska "Vulkanen" ekar igång. Och på andra försöket lyckas det. Europe kommer ut igen och avslutar storstilat med "Final countdown".

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här