Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Baba Moe släpper debutalbum: ”Har blottat mig själv helt”

”Jag är från ghettot. Jag är från Andersberg”, säger Halmstadartisten Baba Moe på introt till hans nysläppta debutalbum.
Samtidigt vill han nyansera bilden av stadsdelen många av låtarna handlar om.
– Det finns många rykten som svartmålar den här orten, säger han.

När HP träffar 26-årige Moses ”Baba Moe” Ibrahim på Andersberg tar det inte lång tid innan han blir igenkänd av en tonårstjej som vill berömma honom för hans låtar.

– Jag är ju härifrån, så folk känner igen mig. Det är fortfarande lika kul när det händer nu som första gången, säger Baba Moe.

Nattugglan Del 1 heter Baba Moes debutalbum som släpptes förra veckan. Att musikvideon till första låten Hela Natten spelades in just här på Andersberg är såklart ingen slump.

– När jag ska visa mig själv så visar jag Andersberg. Jag har vuxit upp här och har alla mina minnen och vänner här, säger Baba Moe.

Låten gjordes ihop med producenten Stress.

– Han är en av Sveriges främsta producenter, vi gjorde låten i hans studio i Stockholm. Låten handlar om att man är vaken hela natten och jobbar med det man strävar efter.

Läs mer: ”Baba Moe är redo för det stora klivet”

Största hiten bortplockad från Spotify: ”Han är avundsjuk”

Hela Natten är en av 16 låtar på nya skivan och stilen flyter mellan hiphop och RnB när Baba sjunger över långsamma hiphopbeats.

– Skivan är så jag. Jag har blottat mig själv helt – min vardag och mitt liv. En förortsperson toppad med romantik.

Ja, för det var på kärlekstemat som Andersbergssonen fick sin största hit hittills, Nära mig, som har över två miljoner streams på Spotify.

Moses ”Baba Moe” Ibrahim. Bild: Johan Persson
Moses ”Baba Moe” Ibrahim. Bild: Johan Persson

– Att uttrycka kärlek är typ det jag är bäst på. Jag kommer släppa en skiva med bara kärlekslåtar, säger han.

I nuläget är dock låten bortplockad från Spotify på grund av en konflikt mellan Baba Moe och en tidigare samarbetspartner.

– Jag var sajnad hos honom men vi var inte överens och bröt upp. Sedan tog han ner låten bara för att han inte vill se mig vinna – han är avundsjuk. Men jag har tagit hjälp av flera advokater och låten kommer komma upp igen. Jag tänker inte låta detta bryta ner mig får då får han som han vill.

Text om droger och vapen i videon: ”Det är vår verklighet”

Men tidigare nämnda Hela natten är alltså ingen kärlekslåt. Den nya låten har en lite hårdare ton med drogreferenser och en pistol som skymtas i videon.

– Jag visste inte att han hade på sig den! Han sitter ju bakom mig, ler Baba Moe angående vapnet och fortsätter:

– Men det är vår verklighet också. Jag hade kunnat visa värre kriminella grejer men jag försökte trycka ner den biten. Jag är inte den typen av artist som gillar att glorifiera kriminalitet. Jag vill inte vara cool inför ungar för att jag kanske bär en puffra utan hellre för att jag lyckades med det jag älskar.

Baba Moe menar att kriminaliteten finns på Andersberg men han vill samtidigt nyansera bilden av stadsdelen.

– Kriminalitet finns på vilken ort i Halmstad som helst och det är mycket rykten som svartmålar Andersberg. Jag har hört om folk som inte vågar komma hit för de är rädda men det är en mycket härligare plats än vad folk tror. Stör du ingen kommer ingen störa dig.

Det var också på samma tema som Baba Moe debuterade, med låten Är ifrån betong. Nu har fem år gått sedan den låten släpptes.

– Innan siktade jag på att bli störst och kändast i Sverige. Men nu gör jag det bara för att jag älskar det och mår skitbra av det. Jag har folk som lyssnar och uppskattar min musik och det räcker för mig. Blir de fler är de välkomna men om inte så är det helt lugnt – jag klarar mig.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här