Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stormy weather är en lämplig låt för Adam Sass, när han spelar på Västra stranden – en lika regnig som blåsig dag. Annars syns trumpetaren och pianisten på scenen med Halmstadrevyn.

Adam Sass blåser på många scener

Han spelar helst jazz men Adam Sass syns lite överallt, som i orkestern vid Halmstadrevyn och på Funkismelllo. - Det är kul att prova olika saker, säger han.

Adam Sass verkar avslappnad och utsövd när jag träffar honom. Han har sportlov från musiklinjen vid Sturegymnasiet, och det kan han behöva. 

Annars jobbar den 18-årige trumpetaren och pianisten dubbla skift: han är skolan på dagarna och i orkestern till Halmstadrevyn enstaka kvällar och på helger. För några veckor sedan kompade han artisterna i Funkismello.

– Visst kan det bli mycket, men allt är roligt och därför orkar jag, säger Adam som trivs utmärkt i revyn.

– Det är spännande och annorlunda mot allt jag har gjort tidigare, och det tvingar mig att utvecklas. Det går fort så jag måste ha fokus hela tiden, och vi spelar allt från "Les miserables" till "Born to be alive" och Bumbibjörnarna.

Du gillar väl egentligen jazz bäst?

– Ja, men det är bra att få influenser från så många håll som möjligt.

Adam bor i  Laholm och fick tidigt möta musik i hemmet. Både hans mamma Ylva och pappa Kornel (som kommer från Ungern) spelade och sjöng, och det stod ett piano i huset.
Adam lärde sig spela och i kulturskolan blev det efter hand ett annat instrument.

– Jag vet inte varför, men redan som liten ville jag spela trumpet.

Det visade sig vara ett gott val. Adam blev rekordung medlem i en blåsorkester, och följde ibland med sin mamma och spelade när hon sjöng i kyrkor.

Jag kan tänka mig att kvinnorna i kyrkbänkarna lade huvudet på sned, och tyckte att du var helt bedårande.

– Jo, så var det nog, säger Adam med ett skratt.

Redan tidigt hade han börjat lyssna på jazz och han drogs naturligt till trumpetare.

– Miles Davis är en favorit, liksom  Ingrid Jensen, Roy Hargrove, Tobias Wiklund, Peter Asplund... Jag har sett flera av dem på Jazz i Halmstads konserter.

Adam har också i många år skrivit låtar och spelat jazz med andra musiker och han har bandet Sass Kvartett tillsammans med tre tidigare elever vid Sturegymnasiet.

– Men de bor utspridda i landet och vi kan bara spela ihop ibland.

Adam tillbringar i dessa dagar desto mer tid med tre medlemmarna i Halmstadbandet Kvartiåtta. Adam har samarbetat på såväl skiva som scen med trion, som i flera år har varit orkester vid Halmstadrevyn.
När de behövde en pianist/blåsare ringde de upp Adam som även fick vara med Kvartiåtta och kompa artisterna vid Funkismello (sångtävling för personer med funktionsnedsättningar) i Halmstad. 

Den 1 februari var det tävling på Halmstad Arena, inför 1200 personer.

Det såg ut som om du och de övriga i bandet hade väldigt kul.

– Ja, det var fantastiskt att få jobba med de sångarna.

Det var en sådan otrolig glädje bland artisterna.

– Ja, de är härliga. De gör vad som faller dem in, vi andra borde kanske också vara mer på det sättet.

Frågan är då var som faller Adam Sass in, hur han tänker inför framtiden. Den 4 mars är revyn färdigspelad och tre månader senare tar han studentexamen och ska vidare ut i livet.

– Jag ska söka till några folkhögskolor med musiklinjer. Jag vill satsa helt på musiken och sedan kunna leva på att spela.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här