Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ralf Gyllenhammars rockband Mustasch ska tampas med bland andra Tess Merkel (tidigare i Alcazar) och Dotter, som förra året var en ynka poäng från seger i finalen. Bild: Montage/TT/arkiv
Ralf Gyllenhammars rockband Mustasch ska tampas med bland andra Tess Merkel (tidigare i Alcazar) och Dotter, som förra året var en ynka poäng från seger i finalen. Bild: Montage/TT/arkiv

Johan Hammerby: Melodifestivalen satsar på trygghet och välkända ansikten

Efter en onödigt utdragen presentation har vi nu 28 namn som ska förgylla våren 2021.

Vanligtvis brukar SVT bjuda in till presskonferens runt månadsskiftet november/december, för att presentera nästkommande års melloartister. Men allt som har med ordet ”vanligtvis” att göra har strukits från svenska språket det här året, så därför blev årets presentation annorlunda. Och väldigt märklig, av flera anledningar.

Istället för ett samlat tillfälle så pytsade man ut ett bidrag i timmen under tre dagars tid, på sociala medier.

Aftonbladets Tobbe Ek är en hängiven Mellofantast, som älskar tävlingen. Varje år lyckas han genom grundlig research att i förväg avslöja merparten av vilka artister som ska vara med, innan den officiella presskonferensen. I år hade han 26 av 28 namn klara redan förra veckan. Detta vet SVT, men låtsas inte om det. Därför blir det konstigt att man ändå ska ge sken av att ingen vet om nånting. Man ska bli förvånad när de säger att Eric Saade ska vara med, trots att tidningarna har skrivit om det sedan länge.

Så namnen överraskade inte de hängivna fansen, och de som inte har koll på Tobbes rapporteringar har troligtvis ändå inte följt släppen löpande timme för timme. Så för vem har man gjort denna utdragna process? Högst oklart. Självklart ska SVT presentera låtarna, men ett sådant här upplägg hade varit mycket mer intressant om det faktiskt var nyheter de skulle presentera, inte bara checka av Tobbes lista.

Men om man nu ska fokusera på artisterna så är det mycket som är trevligt och välbekant, och det är kanske det man behöver ett år som det här. När så mycket har ställts in eller inte blivit som man hoppats är det skönt att kunna se fram emot fyra deltävlingar där det både finns gamla trygga ansikten, blandat med unga up-and-coming-artister och spännande debuter.

Jag gillar att Danny ska tävla igen. ”Men, han är ju alltid med!”. Nej, faktum är att han inte har tävlat på nio år. Han har varit aktuell i andra sammanhang under alla dessa år, och medverkat som programledare och låtskrivare i Melodifestivalen, men som tävlande artist var det nu ett tag sedan. Så det känns spännande att han ska försöka igen, och på svenska dessutom.

När Eurovision ställdes in var det en del som blev upprörda över att The Mamas inte fick en gratisplats i nästa års tävling, så som många andra länder gjorde med sina utvalda artister. För min del var det helt självklart att det inte skulle bli så, för då skulle det ju inte bli nån Melodifestival 2021. Nu får de tävla som alla andra 27 akter, och det känns som en bra kompromiss. Det är också skönt att de har nya låtskrivare, så att man kan hoppas på nåt lite annat än en ren repris på ”Move”. Att även Dotter tänker ta en ny chans att ge sig in i kampen om seger känns också relevant.

I motsats till var många kanske tror så är dansband i stort sett aldrig med i Melodifestivalen nu för tiden. Det enda bandet de senaste tio åren är Rolandz, så det är kul att denna i stugorna populära genre får komma tillbaka genom Sannex, även om det inte är någon personlig favoritmusik för min del. Även rocken har varit åsidosatt allt för länge, så därför är det häftigt att två band nu får chansen, med Mustasch och Lillasyster.

Det blir schlager och fest med Jessica Andersson, Charlotte Perrelli och Tess Merkel. Inget som ska vinna, men är tänkt att lysa upp i februarimörkret.

Vem segrar då? De senaste tio åren har Sverige ofta valt popkillar med snygga nummer, och där finns flera kandidater i år med Danny, Eric Saade eller Anton Ewald. Eller blir det en repris på förra årets rysare mellan mor och dotter, The Mamas mot Dotter? Själv tycker jag att det hade varit lite spännande med något helt nytt, så varför inte skicka ett av rockbanden? Just nu får man nog dock hålla herr Saucedo som favorit, men det ska bli spännande att se vilka som kan överraska eller falla ifrån.

Melodifestivalen kommer att se annorlunda ut nästa år, men sex program ska det trots allt bli, och jag längtar redan. I dessa mörka tider behöver vi dansa i neon och bada i champagne, min vän. Och det är precis det som Mellon bjuder på, oavsett om det är genom gamla rock- och schlagerrävar, unga Idol-finalister eller en revanschsugen Danny. Det kommer att bli Amazing!